Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kontokorent vykryje „díry“ před výplatou, ale umí překazit cestu k hypotéce

Autor: ula - 
26. dubna 2018
06:18

Kontokorent, tedy účet, kdy můžete v případě potřeby čerpat peníze do minusu, dnes nabízí drtivá většina bank. Některé se klientů zeptají, zda si chtějí kontokorent pořídit, jiné to nepovažují za nutné a spolu s běžným účtem ho člověku zavedou rovnou. Používání kontokorentu má přitom svá pravidla, která je třeba dodržovat, nebo se vám může služba citelně prodražit.

Kontokorentní účet je vlastně úvěrový účet. Klient má záznam v bankovním registru, že má vedený úvěrový rámec, a tento kontokorent znamená to, že klient, může jít do minusu na svém běžném účtu.

Kontokorent často nabízí banky k běžnému účtu, ale občas lidem ani nevysvětlí, co vlastně služba znamená. Pak se vám může stát, že zaváháte při žádosti o hypotéku. V bance se vás zeptají, zda máte úvěrový účet, vy řeknete ne. Jenže se ukáže, že jeden vlastně máte, i když ho třeba ani nevyužíváte.

Expert: Kontokorent není na běžné půjčky

„Kontokorent není určitě nástrojem pro běžné půjčování peněz. Jedná se o jednu z nejdražších možností, jak si půjčit. Zpravidla je potřeba jej splatit alespoň jednou ročně a to se nemusí vždy povést,“ vysvětlil Lukáš Urbánek ze společnosti Partners.

Jelikož se jedná o úvěr, je uveden v bankovních registrech a může snížit schopnost získání úvěr na bydlení. Výhodou může být to, že nám banka sama takový úvěr nabídne jenom na základě našeho pohybu na účtu a nemusíme dokládat žádný příjem. Jedná se o velmi pružný úvěr, který je kdykoliv k dispozici a peníze lze získat jednoduše výběrem, převodem, nebo platbou pomocí platební karty k účtu. Lze jej kdykoliv splatit a kdykoliv použít,“ připojil Urbánek.

„Konkorent není dlouhodobá záležitost“

„Kontokorent může být pomocníkem tam, kde je velký podíl fixních výdajů a kde chybí dostatečné rezervy. Vhodný může být v případě, že splácíme hypotéku a chceme mít jistotu, že splátka bude uhrazena a to i v případech, kdy se nám opozdí výplata,“ připustil Urbánek.

„V žádném případě by se nemělo jednat o dlouhodobou záležitost, ale spíše několikadenní potřebu. Vždy se jedná pouze o posunutí nulové hranice na účtu do záporných čísel. Jestliže spadneme až na tuto „poníženou“ hranici zůstatku na účtu, budeme za to platit nemalé úroky. Pokud již někdo má dluhy a nedostatek financí, kontokorent jeho problémy prohloubí,“ varoval expert.

Dávejte si proto pozor, abyste dluh včas splatili. Úroky se na kontokorentních účtech pohybují od 10 procent výše, někde můžete narazit na 20 proncet. Záleží na konkrétní bance a její nabídce.

Čeho se vyvarovat?

Pokud máte kontokorent, hlídejte si, abyste ho nevyužívali, a pokud si ho chcete založit, ptejte se na aktuální úrok a za jakých podmínek musíte splácet. Samozřejmě pokud jej čerpáte, počítejte s tím, že bude ještě po splacení měsíc trvat, než se v bankovním registru objeví, že nic nedlužíte. To by mohl být problém, pokud byste v tomto období chtěli žádat například o hypotéku.

Nicméně odbornci se shodují, že je lepší se kontokorentu vyhnout. Pořád je to půjčka a žádný člověk by neměl žít z měsíce na měsíc tím, že když nebude mít peníze, tak ho zachrání kontokorent.

Video  Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Co byste měli vědět o kontokorentech?

  • Úroková sazba u kontokorentů je obvykle vyšší než u běžných spotřebitelských úvěrů, ale nižší než u platebních karet.
  • Pokud potřebujete krátkodobě získat finanční prostředky, využijte raději kreditní kartu s bezúročným obdobím půjčky.
  • Čerpat peníze z kontokorentu lze platebními kartami, výběry z bankomatů, inkasem nebo třeba příkazy k úhradě.
  • Úroky se u kontokorentů počítají pouze za ty dny, kdy byl účet skutečně přečerpán.
  • Nejzákladnější podmínkou pro schválení kontokorentu je pravidelný příjem, který je třeba doložit.
  • Kontokorent není schvalován osobám s nedostatečnými příjmy – jeho minimální výši si stanovuje každá banka individuálně.
  • Před schválením úvěru banky nahlížejí do registrů dlužníků.
  • Pokud kontokorent nevyužíváte, zrušte ho.
  • Nezapomeňte kontokorent včas splatit, jinak vám hrozí vysoké pokuty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi