Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontokorentní účet: „Skvrna“ v bankovním registru, čím je nebezpečný?

Pozor na kontokorentní účty
Pozor na kontokorentní účty  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
12. října 2017
06:02

Kontokorentní účet, kdy může klient jít na svém bankovním účtu do minusu, si můžete zřídit k běžnému účtu. Problém je, že pokud si takto vypůjčíte peníze, budete splácet vysoké úroky. Navíc lidé mnohdy ani neví, že kontokorentní účet mají. Pokud ale chtějí požádat o úvěr či hypotéku, může se to mít na žádost negativní dopad. Proč byste se měli kontokorentu vyhnout?

„Kontokorentní účet je vlastně úvěrový účet, tedy klient má záznam v bankovním registru, že má vedený úvěrový rámec, a tento kontokorent znamená to, že klient, může jít do minusu na svém běžném účtu,“ řekla Blesk.cz finanční poradkyně společnosti Partners Dana Chňoupková Míchalová.

Kontokorent lze založit společně s běžným účtem. Některé banky se vás zeptají, zda chcete kontokorent zřídit, či ne. Mnohdy to ale buď nesdělí, nebo klient nepochopí, že spolu s běžným účtem „získal“ i kontokorent.

„Banka musí klientovi říci, že mu dává kontokorent, ale dost často to řeknou poradci při zakládání rychle, nebo je těch informací tolik, že to lidé ani nepochytí. Když pak jednáme s klienty, ptáme se, zda mají úvěrový účet, tak to sami klienti ani neví, protože ho nevyužívají,“ vysvětluje finanční poradkyně.

Nebezpečí půjček na dárky: Láďa dlužil 400 tisíc! Jak nenaletět?

Video  Nebezpečí půjček na dárky: Láďa dlužil 400 tisíc! Jak nenaletět?  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Kontokorent = zápis v registru dlužníků

Pokud máte kontokorentní účet a nevyužíváte jej, počítejte s tím, že pokud budete žádat o úvěr či hypotéku, započítává se kontokorent do vašich možností splácet - a to rozhodně negativně.

„To znamená, že klient musí uvést, že má kontokorent třeba ve výši deset tisíc, a když má vyčerpáno nula, tak pořád má v bankovním registru výdej, tedy že splácí deset tisíc měsíčně,“ upozorňuje Míchalová.

Plusy kontokorentů?

Pokud máte úvěr, ať už hypotéční nebo spotřebitelský, tak pokud by se stalo, že máte nedostatek peněz na splátku, může být kontokorent výhodou, protože banka má stále peníze odkud čerpat a vy nebudete mít problém, že jste nezaplatili splátku.

Musíte si však dávat pozor, abyste dluh včas splatili. Úroky se na kontokorentních účtech pohybují od 10 % výše, někde můžete narazit na 20 %. Záleží na konkrétní bance a její nabídce.

Video  Kreditka vás může zruinovat! Honza to s ní umí, poradí vám jak  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Čeho se vyvarovat?

Pokud máte kontokorent, hlídejte si, abyste ho nevyužívali, a pokud si ho chcete založit, ptejte se na aktuální úrok a za jakých podmínek musíte splácet. Samozřejmě pokud jej čerpáte, počítejte s tím, že bude ještě po splacení měsíc trvat, než se v bankovním registru objeví, že nic nedlužíte. To by mohl být problém, pokud byste v tomto období chtěli žádat např. o hypotéku.

„Vždy říkám klientům, aby se kontokorentu vyhnuli. Pořád je to půjčka a žádný člověk by neměl žít z měsíce na měsíc tím, že když nebude mít peníze, tak ho zachrání kontokorent,“ varuje Míchalová.

Co byste měli vědět o kontokorentech?

  • Úroková sazba u kontokorentů je obvykle vyšší než u běžných spotřebitelských úvěrů, ale nižší než u platebních karet.
  • Pokud potřebujete krátkodobě získat finanční prostředky, využijte raději kreditní kartu s bezúročným obdobím půjčky.
  • Čerpat peníze z kontokorentu lze platebními kartami, výběry z bankomatů, inkasem nebo třeba příkazy k úhradě.
  • Úroky se u kontokorentů počítají pouze za ty dny, kdy byl účet skutečně přečerpán.
  • Nejzákladnější podmínkou pro schválení kontokorentu je pravidelný příjem, který je třeba doložit.
  • Kontokorent není schvalován osobám s nedostatečnými příjmy – jeho minimální výši si stanovuje každá banka individuálně.
  • Před schválením úvěru banky nahlížejí do registrů dlužníků.
  • Pokud kontokorent nevyužíváte, zrušte ho.
  • Nezapomeňte kontokorent včas splatit, jinak vám hrozí vysoké pokuty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi