Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pojišťovny plíživě navyšují povinné ručení: Začaly počítat i ujeté kilometry

Povinné ručení pomalu zdražuje.
Cena u povinného ručení není vše, říká Jirka. Na co si dát pozor?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
28. září 2017
05:50

Už vám přišel od pojišťovny dopis, že vám končí povinné ručení? Pořádně se podívejte, zda se vám nezvýšila cena. Mnoho lidí si toho nevšimne, pojišťovny ale začínají se zdražováním a více rozdělují řidiče, např. podle ujetých kilometrů. Jak si chytře vyměnit povinné ručení?

„Povinné ručení míří v současnosti spíše ke ztrátě. A vše nasvědčuje tomu, že tento stav potrvá. Co se tedy týká cenového vývoje v oblasti povinného ručení, platí, že můžeme s největší pravděpodobností očekávat stoupající tendenci cen tohoto produktu,“ řekla Blesk.cz Ivana Buriánková z České pojišťovny.

„Očekáváme mírný růst cen, ale v různých klientských skupinách může být vývoj značně odlišný. Ceny měníme dle potřeby v průběhu roku, první leden pro nás již mnoho let není hlavním datem cenové úpravy,“ uvedl Petr Milata, tiskový mluvčí ČSOB pojišťovny.

Mírný růst cen potvrzují i odborníci, upozorňují, že pojistné nijak skokově neroste.

Ceny rostou u nákladních vozidel

„Rok má pojistník jistotu, že mu to pojišťovna nezvýší, ale pak mu přijde dva měsíce před koncem pojistného období dopis, ve kterém mu pojišťovna poděkuje za důvěru a uvede částku, a spousta lidí si nevšimne, že platí o stovku či dvě navíc,“ upozorňuje Josef Uchytil, finanční poradce Partner.

Razantnější zvýšení pojistného mohou pociťovat hlavně majitelé nákladních vozidel a tahačů návěsů.

Podle čeho se stanovuje pojistné?

Nejčastějším kritériem stanovení výše pojistného je samotný řidič, jeho věk a bydliště. Stále platí, že kdo má méně nehod, ten taky platí méně než piráti silnic, kteří si budou více a více připlácet.

„Zdražení se nejvíce dotýká řidičů s jednou či více škodami a také mladých řidičů,“ říká Jakub Koutek ze Slavia pojišťovny.

„Někteří pojistitelé upouštějí od stanovování pojistného podle objemu motoru, protože dnes i osobní auta s nízkým objemem mají poměrně vysoký výkon a využívají spíše výkon motoru. Dnes již pojišťovny segmentují i podle jednotlivých typů vozidel, podle hmotnosti a v neposlední řadě také podle ročního nájezdu kilometrů a výkonu motoru,“ vysvětluje Uchytil.

Cena u povinného ručení není vše, říká Jirka. Na co si dát pozor?

Video  Cena u povinného ručení není vše, říká Jirka. Na co si dát pozor?  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Jak chytře změnit pojišťovnu?

Pokud chcete změnit pojišťovnu, tak byste na to měli myslet dostatečně dopředu, přesněji na šestitýdenní výpovědní lhůtu, kdy je možné smlouvu vypovědět. Poté již pojišťovny výpověď akceptují velice zřídka.

„Pojišťovny připravují různé akce, aby nalákaly řidiče, takže propočet se vyplatí udělat každý rok. Z mého pohledu je však důležité sledovat nejen cenu, ale i to, co ve skutečnosti pojištění obsahuje, zejména v oblasti asistenčních služeb, které se mohou výrazně lišit,“ radí Uchytil.

Porovnejte nabídky dalších pojišťoven, stávající můžete říci, že hodláte odejít, protože máte výhodnější nabídku. Samozřejmě vaše pojišťovna se bude snažit si vás udržet. Nezapomínejte, že to není jen o ceně, ale také o výši limitů a rozsahu asistenčních služeb a dalších doplňkových připojištění. 

agfor ( 28. září 2017 19:23 )

Když se něco musí platit povinně, tak se to nekontrolovatelně zdražuje a velice dobře se přiživují pojišťovací povaleči (také ty zdravotní).

zadnice ( 28. září 2017 10:19 )

A co se u nás "PLÍŽIVĚ" nezdražuje???

zkzkz ( 28. září 2017 09:01 )

Nenažraní z m r d i

Zobrazit celou diskusi