Podle Dolínka pak bude město sledovat, jak se změnilo chování řidičů. Na základě toho bude v následujících týdnech a měsících zavádět dopravní opatření v ulicích na povrchu.

Pane náměstku, jak bude slavnostní otevření probíhat?

Já bych moc neříkal slavnostní. Já myslím, že bude dobré tunelový komplex zprovoznit a nechat ho Pražanům a návštěvníkům Prahy k užívání.

Bude se ale přestříhávat páska, bude nějaký raut?

Přestříhnutí nějaké pásky namístě asi je, ale nemyslím si, že by to mělo být nějaké velkolepé, a rozhodně to takto neplánujeme.

Jak bude první den provoz v tunelech probíhat?

Vybrali jsme víkendový den, to si myslíme, že je přesně ten den, kdy by systém tří tunelů měl sloužit už těm, kteří ho budou používat na běžnou dopravu, a zároveň by to mělo být bez problému pro uživatele, kteří se sem chtějí víkendově podívat. Přece jen je to stavba, o které se dlouho mluví.

Jak moc Blanka dopravě v Praze uleví?

Já myslím, že přes všechny katastrofální scénáře Praze jako celku bezesporu uleví. Když se podíváme na zprovoznění tunelových částí Strahov nebo Mrázovka, tak se v zásadě ukázalo, že se odlehčilo Praze 5, Plzeňské a dalším komunikacím. Sama Blanka ale nic nespasí, je potřeba vybudovat pražský vnější okruh.

Nebylo by potřeba zavést i následná dopravní opatření na povrchu, například zúžit některé ulice? Zatím je v plánu jenom omezení na Veletržní.

Já si myslím, že to není jenom. Tyto akce samozřejmě budou přibývat, ale důležité je vidět právě chování řidičů. Já skutečně nejsem příznivcem toho, abych teď udělal hurá akci: otevíráme tunelový komplex, pozavíráme všechno na povrchu.

Vy nemáte teď nějaký model nebo spočteno, jak moc Blanka uleví některým ulicím?

Máme, ale na druhou stranu se na prodloužení metra A ukázalo, že bylo nějaké očekávání, ale využívá ho daleko více lidí. Takže i zde nějaké modely jsou, ale uvidíme teprve, jak se řidiči zachovají. Nicméně nesmí se stát to, že auta se dostanou pod zem a zároveň budou mít na povrchu stejné možnosti jako předtím.

Za jak dlouho by ideálně k opatřením na povrchu mělo dojít?

My jsme si pracovně řekli, že do jednoho roku od spuštění bychom chtěli mít hotovo v oblasti opatření. Do toho samozřejmě vstupují aktivity městských částí. Praha 5 začala sama projednávat opatření na svých komunikacích, Praha 1 přišla s návrhem zneprůjezdnit Malou Stranu. A to jsou věci, které nejsou otázkou dnů a týdnů, ale skutečně měsíců a let.

Tunel Blanka nakonec vyjde na 37 miliard místo 27. Je podle vás to navýšení o 10 miliard opodstatněné?

My tu částku rozklíčováváme, samozřejmě. Chtěli bychom seznámit Pražany do konce října s tím, z čeho je složena. Musíme si uvědomit, že v té částce není jen samotné vyhloubení a zabezpečení tunelu. V tom jsou například doprovodné investice na Letné, na Prašném mostě, v oblasti bastionu na Brusce a podobně. To jsou věci, které tam původně nebyly plánovány, ale městské části postupně přicházely s dalšími a dalšími nároky, jak zvelebit oblast poté, co se odstraňuje staveniště.

Vy chcete tu částku rozklíčovat. Je možné, že 37 miliard není konečná cena?

Já pevně doufám, že je. Ale zase, v této zemi není nic nemožné. A samozřejmě vzhledem k tomu, že například jeden z dodavatelů už zasílá faktury na další stamiliony, které nejsou v té částce, tak to nemůžu garantovat. Nicméně co se týká financí a vypořádání s dodavateli, tak jsme si jasně řekli, že to budeme řešit až po zprovoznění celého tunelového komplexu. Teď je důležitější, že několik posledních týdnů a měsíců nám spolupráce funguje a táhneme to k dobrému cíli, což znamená otevřít tunel.

O možném poškození kabelů, které oddálily otevření tunelu Blanka, se mluvilo už loni na podzim. Opravdu muselo trvat tři čtvrtě roku, než se vyměnily a než tunel může být otevřen?

Problém je, že nevím, na co byli dodavatelé zvyklí předtím. Ale za mě není zvykem, že bych podepsal od stolu: tady máte několik desítek milionů a měňte si, co potřebujete. Já potřeboval prokázat, o které kabely jde, a potřeboval jsem zabezpečit i to, aby to Praha nemusela zbytečně platit. A to se oboje podařilo. To znamená, do této chvíle jsme nemuseli hradit takovéto věci.

Vy jste za tu aktuální výměnu kabelů zatím nic nezaplatili?

Magistrát jako takový za tyto kabely neplatil částku, která… Nebo neplatili jsme tu částku.

Tu částku, která je kolik?

Neplatili jsme, nevím… Přišla jediná faktura, kterou magistrát vrátil, ta byla v řádu 620 milionů a tam bylo zahrnuto více než výměna kabelů. Tam bylo nějaké zpoždění a další věci, my jsme ji vrátili jako fakturu, kterou považujeme za neopodstatněnou. Ale opět, je to věc, kterou chceme řešit až po zprovoznění tunelového komplexu, ne nyní.

Podívejte se na celý rozhovor:

Video
Video se připravuje ...

Nejdřív Blanku otevřeme. Spory o peníze budeme řešit až pak, říká náměstek Dolínek. Matěj Smlsal, Lukáš Červený