„Zažili jsme problémy, trvaly půl roku určitě. V noci, když ostřelovali, se nám otřásal dům. Naštěstí jsme ho neměli popraskaný, ale stálo nám tu i provizorní lešení. Když dodělali tunel, tak nám pak opravili průjezd,“ vzpomíná Pavel Říha, který bydlí v Korunovační ulici.

V této oblasti na tom ale byli lidé ještě hůř. V některých bytech museli podpírat stěny traverzami.

Důchodkyně Hana Hofmanová má pro změnu pocit, že kvůli Blance je u ní v domě větší vlhko. „Zdá se mi, že spodní vody se trošku přesměrovaly. Máme tu trochu větší vlhkost ve sklepech a suterénu domu. Je to ale můj dojem,“ svěřila se.

Naopak důchodci Jiřímu Boumovi stavba Blanky žádné problémy nezpůsobila. A otevření se už nemůže dočkat. „Těším se, protože tady se nedá žít. Já se tu narodil a ten provoz, co je tu teď, to je hrozné. Těšíme se, že auta tudy přestanou tolik jezdit,“ řekl.

Kavárnice: Auta jsou pro nás plus i minus

Menší provoz v oblasti Letné by mohl mít vliv i na tržby obchodníků. Majitelka kavárny Doubleshot Lucie Vaňásková přiznává, že auta pro ni mají jak negativní, tak pozitivní efekt.

Kvůli autům nechtějí zákazníci sedět před kavárnou, ale zároveň naši zákazníci z aut čtou, co máme na denním menu, nosíme jim do vozů kávu…“ říká.

Ona osobně se na Blanku těší, protože dojede z farmářských trhů v Dejvicích do kavárny rychleji.

Podle Veroniky Pěnkavové, která prodává v květinářství Noa, tunel nebude mít na tržby vliv. „Sem chodí většinou jen místní. Já se na Blanku těším, protože uleví dopravě a okolí. Teď je tu vše zacpané,“ řekla.