Sám Svoboda, který byl primátorem v letech 2010 až 2013, ale také přiznal selhání. „Největší chyba je, že když jsem nastoupil do funkce, tak jsem nekriticky přijal variantu toho, že tunel je předražený,“ říká Svoboda v rozhovoru pro Blesk.cz.

Otevření Blanky se zpožďovalo i kvůli vlhku – třikrát se propadla země, kabely ležely ve vodě... Podle jedné z analýz firmy věděly už od roku 2012 o průsacích a že v tunelu stála voda. Proč vy jste nezasáhl?

Všechny problémy, které vznikly, vznikly až za primátorování Tomáše Hudečka. To zaprvé. A za druhé to jsou všechno věci, které jsou otázkou technologií stavební firmy, a tam jediná a zásadní chyba je stavební dozor, který Praha měla. Ten měl všechny tyto věci odhalit a měl vedení města dát pokyn, co má dělat.

Podle vás problémy s vlhkostí měl odhalit dozor. Dá se tedy říct, že váš dozor byl nekvalitní?

A to já říkám už velmi dlouho. Dozor nebyl kvalitní, ale taky byla chyba na straně města. Město si mělo vytvořit něco jako orgán, který by byl partnerem firmy, jež zajišťovala stavební dozor – aby mohl klást na kontrolních dnech správné otázky a vyžadovat správné odpovědi. To samozřejmě je ta zásadní příčina, proč některé věci, speciálně v technické oblasti, nebyly dobře řešeny.

Jenom takovou drobnost, pro pobavení. Stavební dozor byl placen podle toho, kolik se prostaví. Já kdybych stavěl dům a měl tam dozorce, tak bych chtěl, aby tu cenu snižoval. A odměňoval bych ho podle toho, zda se mu podařilo cenu snížit. A tady ta cena byla stanovena obráceně. Čím více se prostavělo, tím větší odměnu měla firma, která dělala stavební dozor. Není to žertovné?

Jak jste se o to, aby se to změnilo, zasadil vy?

Pokusili jsme se tu smlouvu změnit, pokusili jsme se ji i vypovědět, ale nebylo to technicky možné, protože v tu dobu už dokumentace, kterou měla zpracovanou dozorčí firma, představovala šest nebo osm největších náklaďáků s vlekem. A nebylo v silách, aby to nějaká jiná firma převzala. My jsme se jen pokusili změnit to jednání a práci na kontrolních dnech, ale vypovědět firmu, která to dělala, prostě nebylo možné.

Kdybyste měl zhodnotit s odstupem, kde jste ohledně Blanky udělal chyby, můžete nějaké říct?

Já si myslím, že ta největší chyba je, že když jsem nastoupil do funkce, tak jsem nekriticky přijal variantu toho, že tunel je předražený. A začal jsem hledat problém v té oblasti. Kdybych měl na začátku vědomosti, které mám teď, kdybych věděl, jaká faktická cena tunelu byla od začátku a jaká je finálně, tak bych celé své jednání tomu podřídil a fungovalo by to vše jinak.

Nicméně vy jste se tehdy kasal, že jste snížil cenu až o dvě miliardy…

To je pravda.

… takže určitým způsobem ten tunel předražený byl.

Ale tak jako, tu cenu jsme snížili, třeba proto, že jsme řekli, že celý tunel nebude vydlážděn nesmírně drahými kachlíky. Které tam mimochodem teď znova jsou, znova se to schválilo…

Ony jsou totiž levnější na údržbu než lak.

To si myslíte vy, nebo vám to někdo řekl?

To jsem se dočetl ve vyjádření magistrátu.

Tak to vyjádření magistrátu neodpovídá tomu, co by vám expert na povrchy řekl na to, jak se dnes chová takzvaný omyvatelný beton. Viděl jste někdy venku tunel, který by byl vykachlíkován? Nikdo to nevidí. V tunelu dokonce ani řidiči nevědí, co tam je. Otázka omyvatelnosti je prostě pohádka ze šumavských lesů.

Pavel Bém v SMS pro Blesk.cz napsal: Jediný primátor, který Blanku skutečně řešil, jsem byl nejspíše já. Ostatní do projektu házeli vidle a dělali vše pro to, aby se Blanka nikdy neotevřela. Svěží výjimkou je snad ještě současný náměstek primátorky Petr Dolínek. Sdílíte pocity Pavla Béma?

Já ty pocity nesdílím a upřímně řečeno, Pavlu Bémovi v této věci nerozumím. Já si ho svým způsobem velmi vážím za myšlenku zajistit Praze řešení dopravní situace podzemním tunelem. Svým způsobem má pravdu v tom, že se o ten tunel staral, ale svým způsobem mám pravdu já, když říkám to, že neuváděl z nějakých důvodů správné informace o ceně toho projektu. Snad proto, aby ho prosadil, já nevím, nechci to řešit. Takže je vlastně na počátku celého toho problému komplexu tunelu Blanka. On, jako zodpovědný za to právě proto, že s tou cenou pracoval tak, jak s ní pracoval.

Podívejte se na celý rozhovor:

Video
Video se připravuje ...

Za problémy s Blankou může Bém, Hudeček a dozor, říká exprimátor Svoboda Matěj Smlsal, Jan Jedlička