45letý Leo Steiner povede do voleb hnutí Jsme PRO! Kraj 2016. Zajímá ho sport nebo četba, dříve byl členem KDU-ČSL a znám je také jako whistleblower. Nechal se totiž zaměstnat na dotačním úřadu ROP Severozápad se záměrem odhalit tamní korupci. Od počátku tohoto zaměstnání spolupracoval s policií a nakonec podal trestní oznámení na vedení krajského úřadu. Jak by se mu spolupracovalo se stranami, v jejichž pozadí stojí údajně kmotři?

„Podstatné nejsou politické strany, ale jednotliví lidé. Pokud v ČSSD nebudou lumpové, zlodějové a podvodníci a dostanou se do zastupitelstva poctiví lidé, tak není problém s touto tradiční stranou spolupracovat. Politika je o lidech, ne tolik o stranách, zejména na té krajské úrovni,“ vysvětlil s narážkou na propletení ČSSD s kmotrem Romanem Houskou.

Sliboval, že limity zůstanou. Nezůstaly

Se zachováním těžebních limitů, tedy se stopkou pro rozšiřování těžby uhlí, spojil Steiner jeden ze svých politických slibů. Jeho straničtí kolegové se ale při hlasování rozhodli opačně a limity i díky nim padly. Steiner se omluvil, ze strany odešel a Blesku přiznal, že sliby jsou občas chyby.

Ano, sliby jsou chyby leckdy, takže nebudu nic slibovat. Já můžu jenom v tuto chvíli hovořit za sebe ve vztahu k těm limitům. Byla to velká prohra, ne pro mě a lidovce, ale pro tenhle kraj. Vracíme se do minulého století, do surovinového průmyslu, který nám z toho, teď použiju lidový termín, srabu nepomůže,“ přiznal Steiner a dodal, že jako podkopání své důvěryhodnosti tuto událost nevnímá.

„Já jsem ten slib sice nedodržel, ale mohl jsem ho jen málo ovlivnit. Nemohl jsem udělat nic jiného než opustit tu partu, která nedodržela slovo,“ dodal. Na celé vyjádření se podívejte:

Video
Video se připravuje ...

Leo Steiner o politických slibech: Ano, sliby jsou chyby... Blesk TV

Někteří korupčníci ještě nenosí tepláky

Dotaz od jednoho z protikandidátů byl ke Steinerovi velmi přívětivý. Petra Urbánka (ANO) zajímal jeho pohled na předražené opravy ústeckého muzea, ze kterého Blesk debatu živě vysílal. Jednalo se především o problém městských zastupitelů, nikoliv krajských.

„Policie vyšetřovala předraženou zakázku na rekonstrukci téhle budovy a o tom, jak ta rekonstrukce probíhala, kolují zkazky. Proč krajské zastupitelstvo, z vašeho pohledu, nedokázalo těmto excesům zabránit a jestli všichni, kdo za to byli odpovědni, opustili krajské zastupitelstvo, nebo někteří kandidují dál?“ ptal se Urbánek.

Všichni ještě nejsou na těch místech, kde by měli. Tím myslím tepláky a minimálně politické důchody. Nějaké rozsudky, pravomocné i nepravomocné, padly. Nikdo se zatím neomluvil,“ reagoval ostře Steiner a významně se podíval na zástupkyni ČSSD Gabrielu Nekolovou. „Já to nemohu říct, protože mám podepsanou mlčenlivost, ale ještě bude veselo. Nevím, kdy přesně,“ slíbil také.

„Tahle budova je zajímavá tím, že první projekt byl vyprojektován za 220 milionů, vysoutěžilo se za 220, zrušilo. Za 340 milionů, zrušilo se, přišly evropské dotace – za 430 milionů. Ty byly evropské, tak podojme ty dotace. Zrekonstruovalo se, zjistilo se, že jsou ještě vícepráce za 50 milionů,“ popsal pak ve zkratce genezi problému s tím, že podle policie k trestnému činu skutečně došlo. „Byl tady spáchán trestný čin, předraženost 53 milionů a teďka ukažme na viníka. Nedalo se, všichni zapomněli, jak hlasovali…“ dodal hořce.

Lídři stran a hnutí nebo jejich zástupci, kteří v průzkumu agentury Phoenix Research překročili 5 % hlasů, měli také možnost nalákat voliče. Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

30 vteřin pro lídry Ústecka. Jejich sliby voličům. Blesk TV

Ústecký kraj trpí vykořeněním

Abstraktněji popsal pak Steiner největší problém kraje, za který označil vykořenění. „Máme tady 820 tisíc obyvatel a málo občanů. I když ten trend se trošku mění, lidé tady zapouštějí kořeny. Aby se to ještě víc změnilo, tak si přeju, aby více lidí mělo víru, odvahu a naději, že to změnit lze. Samozřejmě, když tady budou opravené silnice, fasády nemocnic a jiné věci. Aby se to podařilo, tak musíme táhnout za jeden provaz a pustit se do práce. Nečekat, že se vypravíme do Prahy, Bruselu nebo Moskvy a že za nás někdo něco vyřeší,“ poznamenal.

Podívejte se na záznam celé debaty:

Video
Video se připravuje ...

Záznam debaty lídrů Ústecka: Vláda náš kraj posílá na druhou kolej Blesk TV

Krajské a senátní volby 2016 na Blesk.cz zde

Fotogalerie
8 fotografií