K ovládnutí Prahy budou třeba pořádně ostré lokty. ANO sice volby vyhrálo, zdaleka však není jisté, že se Adriana Krnáčová stane primátorkou. "Překvapení v rámci povolebního vyjednávání mohou být velká... V pražských poměrech není definitivně vyloučeno vůbec nic," upozornil na ČT 24 politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně. 

Krnáčová se do vyjednávání pustila rychle - ještě v noci ze soboty na neděli. Její nevýhodou však může být přece jen méně politických zkušeností, než kterými disponuje její současný úhlavní nepřítel - dosluhující primátor Tomáš Hudeček, který se však stále ještě nevzdává. I když z něj na dnešní tiskovce optimismus zrovna neprýštil, Hudeček se prý také rychle dal "do akce". Snažil se prý ANO vyšachovat, upozornily lidovky.cz.

Rozdělení mandátů je totiž v Praze následující: 17 ANO, 16 TOP 09, 8 Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), 8 ODS, 8 ČSSD, 4 KSČM a 4 Piráti. Celkem 65 členů zastupitelstva. K většině je třeba dát dohromady koalici o 33 členech.

Stejné koalice jako ve vládě?

Nabízí se tak možnost uzavřít koalici podobnou, jaká nyní vede celé Česko - ANO, ČSSD a lidovci (kteří kandidovali společně se Zelenými a Starosty a skončili tak třetí) dají dohromady přesně 33 lidí. Domluví se? "Já v tom nevidím žádný problém. Klidně je možné, že vznikne koalice, která se bude dosti podobat té vládní," komentoval to politolog Kopeček v České televizi.

Přiznal to ostatně i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. "My samozřejmě preferujeme koalice v krajských městech s našimi (vládními) koaličními partnery," upozornil Babiš na nedělní tiskovce ANO, které vyhrálo v 9 z 13 krajských měst.

Jenže Babiš je zároveň stále ještě opatrný. "Nicméně jsou místa, kde máme názor, že naši partneři, jejich organizace, neodpovídají úplně našim ideálům a jejich historie konání na městských orgánech nebyla úplně ideální. Tam je to samozřejmě na našich krajských organizacích, jak budou postupovat...," uvedl vicepremiér.

Video
Video se připravuje ...

Babiš o Schwarzenbergovi: Je to maskot! Jan Jedlička, Tomáš Polák

Spojí je strach z ANO?

ANO přitom ve volbách uspělo, ale koaliční partnery potřebuje. Zároveň se však proti němu mohou spojit další strany - v obavách s přehnaně velké koncentrace moci v rukách Babišovců. "Faktor ANO může fungovat jako sbližující moment," upozornil politolog Kopeček. A právě tady svítá šance i pro Tomáše Hudečka v Praze. "My se sejdeme úplně se všemi, to je jisté," shrnul otevřenost současné situace Miloslav Ludvík, lídr ČSSD v Praze. I když upozornil, že prioritou je koalice na půdorysu té vládní. Jenže možností je více...

Zájem je rázem i o Piráty. I jejich 4 mandáty mohou být v povolebních počtech důležité. "Včera (v sobotu) jsme oslovili naše potenciální koaliční partnery, tedy Trojkoalici a ČSSD. Předpokládám, že v průběhu týdne se ještě setkáme a budu ráda, když vám na konci týdne budeme moci sdělit výsledek těchto jednání," řekla ČTK Adriana Krnáčová, která by dnes měla vyrazit právě za Piráty. Koalici spolu s Krnáčovou vyjednávají za ANO Radmila Kleslová a jmenovec jihomoravského hejtmana Michal Hašek, jeden ze zakládajících členů ANO v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Kalousek, Hudeček a kníže: Co přejí Babišovi k svátku? Vera Renovica, Ondřej Rybár

Fotogalerie
13 fotografií