Úhlopříčka displeje iPadu měří 24,6 centimetru. Přístroj je silný 1,25 centimetru a váží 680 gramů. Paměť má o 16, 32 nebo 64 gigabajtech. iPad disponuje bezdrátovými technologiemi Wi-Fi a Bluetooth. Baterie podle Jobse vydrží deset hodin, ale přístroj je schopný bez nabití vydržet měsíc. Tablet však má i nedostatky. Nezvládá multitasking, nepodporuje Adobe Flash a není vybaven ani jedním USB portem.

Tablet je zařízení s dotykovým displejem, které vyplňuje mezeru mezi laptopy a chytrými telefony.

Co iPad umí?
iPad bude podle Jobse lepším pomocníkem při čtení digitálních knih, hraní her a sledování videa než laptop i chytrý mobil. Podle Jobse je tablet novou kategorií mobilních mediálních zařízení.

Mezi další aplikace patří emaily, kalendář, adresář, mapy, hudební přehrávač, iTunes Store. iPad je vybaven aplikacemi pro Google mapy, iTunes store i pro YouTube HD. Počítač běží na operačním systému iPhone OS.

Jobs ukázal, jak se s iPadem surfuje po internetu: Na dotykové klávesnici na displeji vyťukal adresu a kmitáním prstů po displeji rychle listoval fotoalbem. Přístroj má v sobě také kalendář a adresář.

iPad obsahuje 12 aplikací nové generace využívajících funkci Multi-Touch. Každá aplikace funguje na výšku i na šířku a automaticky přizpůsobuje zobrazení podle toho, jak uživatel otáčí iPad do různých směrů.

Kolik bude stát?
Nejlevnější verze s pamětí 16 gigabajtů se bude v USA prodávat za 499 dolarů. Připlatíte si také za větší paměť a připojení přes bezdrátovou síť Wi-Fi. Odborníci hodnotí počáteční prodejní cenu pozitivně. Za iPad s 32 GB pamětí zaplatíte přibližně stejně, jako za 8 GB iPhone.

V Evropě by se měl začít iPad prodávat v březnu. Do ČR dorazí nejspíš v dubnu.

Verze Cena v dolarech Přibližná cena v korunách
paměť 16 GB 499 9320
paměť 32 GB 599 11190
paměť 64 GB 699 13055
paměť 16 GB + Wi-Fi 629 11700
paměť 32 GB + Wi-Fi 729 13560
paměť 64 GB + Wi-Fi 829 15420

Co říkají kritici:
Analytici namítají, že Apple bude muset lidi přesvědčit, aby si zaplatili za další displej s přístupem na internet, když už mají doma televizory a počítače a na cestách mobily a laptopy. Agentura AP připomíná, že tablety existují již dekádu, ale dosud s malým úspěchem. Přístroj nezvládá multitasking, nepodporuje Adobe Flash a není vybaven ani jedním USB portem.

Telefonovat bude možné asi jen přes internet, aby přístroj nekonkuroval iPhonu.


Technické parametry:

Úhlopříčka displeje: 24,6 cm (necelých 10 palců)

Přístroj je silný 1,25cm

Váha: 680 gramů

Bezdrátové připojení: Wi-Fi a Bluetooth

Výdrž baterie: 10 hodin práce, až měsíc bez nabití

Paměť: 16, 32 nebo 64 GB

Porovnání výrobků
Autor: Blesk.cz