Dva z řidičů dostali pokutu tisíc korun a třetí 2500 za rychlou jízdu. S platbou nebyly podle Kulhavého žádné problémy. Vše trvalo stejně dlouho jako někde u pokladny.

Historicky první pokutu platil kartou cizinec

"První pokutu kartou u nás hradil cizinec. Samozřejmě z pokuty radost neměl, byl ale rád, že může zaplatit na místě rychle a bezhotovostně," řekl ČTK Dušan Tichopád, vedoucí oddělení v Ivanovicích na Hané, které dohlíží na vyškovskou část D1.

Dvě platby kartou měli za dnešní den i policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově na Jihlavsku. Jeho vedoucí Martin Zadražil si novinku pochvaluje. Hlavně u vyšších pokut se podle něj až v polovině případů stávalo, že řidiči u sebe neměli dost peněz k úhradě. "Pro řidiče i pro nás představuje využívání platebního terminálu úsporu času," dodal Zadražil.

Ve Středočeském kraji mají na dálničním oddělení v Rudné k dispozici jeden přenosný platební terminál. Také jim dva řidiči zaplatili kartou za nedodržení stanovené rychlosti. I tady novou službu řidičům vnímají pozitivně. "Už dříve se nás řidiči ptali, zda by nebylo možné platit pokutu kartou," řekl ČTK zástupce vedoucího dálničního oddělení David Bukovský s tím, že aspoň hříšníkům odpadnou poplatky za placení složenky na poště. Poplatky za platbu kartou totiž platí policie.

V Plzeňském kraji zatím žádný z řidičů nevyužil možnost zaplatit pokutu bezhotovostně. Speciální terminály tam mají k dispozici příslušníci dálniční policie v Ostrově u Stříbra a ve Svojkovicích, kteří mají na starost dálnici D5.
Přenosný platební terminál má ode dneška většina policejních dálniční oddělení v republice. Jde o pilotní projekt, který potrvá do konce roku. Pak se policie rozhodne, zda službu řidičům rozšíří. Policie zatím k těmto účelům využívá dvacet terminálů. Od pilotního projektu bezhotovostních plateb si slibuje snížení nákladů za vymáhání dlužných plateb, protože až 70 procent uložených blokových pokut není zaplaceno na místě.