Nad lavičkou za bezmála milion korun se dokonce nepozastavila ani radniční rada, když projekt schvalovala. Hlasovali pro ni všichni přítomní a nic tak nebránilo, aby se lavička dočkala slavnostního odhalení v polovině prosince minulého roku. Nikde se však neobjevila její cena. A důvod k tomu byl více než zřejmý.

Celý proces k umístění lavičky stál totiž vysokých 850 tisíc korun. „Lavička Ferdinanda Vaňka není lavičkou ve smyslu městského mobiliáře, ale uměleckým dílem s užitnou funkcí – tedy možnosti sezení. Ta zde nebyla primárně vyžadována a je tudíž přidanou hodnotou uměleckého díla,“ vysvětlil pro Blesk.cz mluvčí radnice Ondřej Šrámek.

Video
Video se připravuje ...

Lavička Ferdinanda Vaňka stála 850 tisíc korun. Tadeáš Provazník

Drahá licence i výroba

Konečná částka byla rozdělena na dvě části. „Cena za toto umělecké dílo v hodnotě 500 tisíc korun v sobě zahrnuje cenu za vítězství v soutěži, honorář autorů, výkresovou a realizační dokumentaci včetně statického posudku a vlastní výrobu uměleckého díla,“ řekl dále Šrámek.

Samotné usazení pak vyšlo na 350 tisíc korun jen proto, aby si lidé na lavičku mohli vůbec sednout. „Částka na úpravu okolí – 350 tisíc korun – zahrnuje osazení, patřičné zakotvení v zemi a vyříznutí a navrácení čtverce betonového parteru i přes náročnost osazení technikou za provozu,“ doplnil mluvčí na závěr.

Ferdinand Vaněk je alter ego bývalého prezidenta Václava Havla. Jako poctu bývalému prezidentovi ji 18. prosince, přesně šest let po jeho smrti, odhalili politici z Prahy 6. Umělecký kousek stojí před Národní technickou knihovnou a má podobu červeného prkna s červeným sudem a doplňuje ho citát z Havlovy hry Audience „Já se přece z principu nemohu podílet na praxi, s kterou nesouhlasím“.
Fotogalerie
10 fotografií