Téměř celý den trvalo zajišťování důkazů v této kauze. Jako první v Sapě zasahoval Útvar rychlého nasazení, aby zajistili velmi nebezpečný a toxický prostor. Zadrželi tu podle informací Aktu.cz několik lidí, kteří tu vyráběli zřejmě pervitin a další drogy.

Poté přišli na řadu specialisté z Národní protidrogové centrály a odborná firma, která začala zařízení, na kterém se drogy vyráběly, rozebírat a zajišťovat. Na místo byli přivoláni k součinnosti i hasiči, ale ve výsledku tu byli pouze pro prevenci. Velkým problémem jsou však toxické látky, které mohly kontaminovat veškeré obchody do vzdálenosti 70 metrů.

Pervitin v hračkách i jídle

Místo je vysoce toxické a nakládání všech látek trvalo velice dlouhou dobu. Při samotné likvidaci pak museli policisté a technici mít na obličeji respirátory a kombinézy. Podle odborníků jsou takovéto výrobny drog velmi nebezpečné pro své okolí a hlavně děti nebo těhotné ženy.

„Kontaminace může sahat do 70 metrů na každou stranu a vydržet zde 10 až 15 let. To může mít neblahý vliv na zdraví obsluhy a lidí, kteří zde trávili více času. Kontaminace se projeví i v potravinách, které jsou tam dlouhodobě,“ říká pro Blesk.cz Karel Lemert, odborník na toxické látky, který se zásahu zúčastnil.

„Nejhorší následky mohou mít těhotné ženy a děti, nebezpečné látky se totiž mohou držet i v hračkách. Pokud by byl zásah toxiny velký, mohly by být jódem dokonce otráveny,“ varuje Lemert.

Kromě nebezpečných výparů, které vznikají při zahřívání chemických látek, vzniká i spousta odpadu. I ten je vysoce toxický. V Sapě jsou dokonce ohroženy i okolní restaurace. Je velká pravděpodobnost, že zařízení bylo schopné fungovat ve dne i v noci a drogy se tu vyráběly opravdu ve velkém.

„Od časných ranních hodin jsme prováděli úkony s podezřením na výrobu drog v součinnosti s hasiči, Útvarem rychlého nasazení, speciální pořádkovou jednotkou z Ústí nad Labem, Kriminalistickým ústavem Praha a firmou na toxické látky. Na místě jsme nalezli chemické látky, zásah proběhl zhruba uprostřed tržnice,“ potvrdila redaktorovi mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Fotogalerie
16 fotografií