Jaký je váš tip? To, že jich je rovná třicítka, hádá málokdo. Do osmdesátých let 17. století, kdy sem byla umístěna socha Jana Nepomuckého, přitom na mostě velký zástup soch nebyl. Zdobil ho jen krucifix a jezdecká socha Jiřího z Poděbrad.
Ta údajně stála za jeho vlády uprostřed mostu, spolu s ní i socha Spravedlnosti a pyramida se lvem a Jiříkovým oblíbeným heslem Pravda vítězí. Ani jedna se však nedochovala. Až po soše Jana Nepomuckého začaly přibývat další. Do roku 1714 už jich tu bylo šestadvacet. Pak nastala pauza a další se tu objevily až ve druhé polovině 19. století.
Od roku 1965 jsou originály soch postupně nahrazovány kopiemi, protože originály ničil vítr, déšť, mráz a taky návštěvníci. Zrestaurované originály jsou k vidění v sále Gorlice na Vyšehradě a v lapidáriu na Výstavišti v Holešovicích.

Historie Karlova mostu

Stavět ho začali pod záštitou krále Karla IV. v roce 1357, dokončen byl roku 1402. Je 515,76 metru dlouhý, široký 9,40 až 9,50 metru. Tvoří ho šestnáct oblouků. Založili ho na mlýnských kamenech, zřejmě podložených dubovými rošty. Vejce do malty, jak praví báje, stavitelé nepřidávali, ale zalévali ji mlékem a vínem. Název Karlův nese až od roku 1870, kdy změnu pojmenování navrhl K. H. Borovský, předtím mu říkali Kamenný nebo Pražský.