Metodou pokus–omyl záhy dosáhl zručnosti. „Pořídil jsem si mrazicí pánev, surovinu na zmrzlinu si doma sám vařím podle vlastního receptu, denně tak 12 až 18 litrů. Základem je poctivá smetana,“ popsal zmrzlinář.

Video
délka: 00:54
1080p 720p 360p

Plzeňský zmrzlinář Martin Žalud připravuje rolovanou zmrzlinu ve stánku na bolevecké pláži Ostende v Plzni. Romana Vébrová

Ten se zpočátku obával, jestli bude o rolovanou pochoutku zájem. „Lidé byli trochu zaraženi cenou, 79 Kč jim přišlo hodně. Ale pak ochutnali a začali se vracet. Poznali, že je to poctivá zmrzlina, žádná voda s práškem,“ řekl Žalud.

Celá příprava pochoutky se odehrává přímo před zraky zákazníků. Stačí si vybrat z 12 druhů ovoce a osmi druhů sušenek libovolnou kombinaci. Zmrzlinář ji na mrazicí pánvi, kterou tvoří nerezová deska zchlazená na -22 stupňů, rozseká a zapracuje do smetanové hmoty.

Tu pak tence rozetře na placku. Když zmrzlina ztuhne, špachtlemi ji seškrabává a v pásech a pochoutka se tak roluje. Následuje zdobení posypem a polevou a dobrotu zmrzlinář podá v kelímku zákazníkovi. Příprava jedné porce zabere asi dvě minuty.

Co lidem chutná

Zmrzlinář Martin Žalud je ve stánku na bolevecké pláži Ostende každý den odpoledne. „Největší nával bývá kolem 16. hodiny, denně připravím i 150 porcí zmrzliny. Top příchuť je banán s oreem, pak borůvka s malinou a jahoda s nutelou,“ vypočetl. Zmrzlina není našlehaná a hned tak se nerozteče. „Zůstane stejná, i když se s ní obejde celý Bolevák,“ dodal Žalud.