Letní hvězdou se (opět) stává...: »Vanilková na Hrad!« Mlsal ji i Bedřich Smetana?
Jahodová, čokoládová... Kdepak, přede všemi je tradičně vanilková zmrzlina. Stálice mezi letními mraženými laskominami, jichž každý rok zmrzlináři vytočí miliardy litrů! Jaká je ta vaše nej?
Na svoji chvíli čekali zmrzlináři do prvních teplých dnů. Teď by si mnuli ruce, kdyby měli čas. Nemají, do oplatkových kornoutů i plastových misek točí denně tisíce litrů zmrzliny. Třeba v USA jen loni takřka 50 miliard litrů. U nás v roce 2023 více než 50 milionů litrů. Od března do září se mrazící stroje nezastaví. Co si z nich necháme točit nejraději? „Královnou zmrzlin je vanilková z plnotučného mléka s extraktem z Bourbon vanilky,“ ukázal průzkum pekáren a cukráren Globus. „Z mléčných točených ji následují jahodová a čokoládová.“ Vanilková, jíž preferuje asi 30 % Čechů a alespoň jednou si ji koupilo až 60 % domácností, je celosvětovou superstar po staletí.
Během svých studií na premonstrátském gymnáziu v Plzni mezi lety 1840 až 1843, ovšem jen na prestižních akcích, v létě například Bedřich Smetana (1824–1884) ochutnal šampaňský sorbet. Vanilková mu prý také chutnala. V Praze ji třeba roku 1827 v luxusní kavárně Paska’s Kaffeehaus na Ovocné ulici nabízel Philipp Paska. Zákazníci si u něj i další nechávali vyrábět na zakázku. Dnes jsou dostupné stovky variant. Ve zmrzlinárně Ralsko na Českolipsku jich už namíchali kolem 500 druhů, včetně svíčkové, pivní nebo česnekové. „Populární je čabajková,“ prozradila Blesku zmrzlinářka Ivana Jablonovská. Příchuť je i jednou z 15, které si nechala patentovat. Zvolíte-li unikáty či klasiku, hlavně, ať vás osvěží!
Šmakuje králům i nám
První známá receptura na vanilkovou zmrzlinu pochází z Francie a konce 17. století, kde se vanilka začala přidávat do mražených mléčných dezertů. Pochutnával si na ní už Ludvík XIV. (1638–1715). V Anglii a pak v amerických koloniích se stala oblíbenou hlavně mezi šlechtou a vyššími vrstvami v 18. století. Třeba američtí prezidenti George Washington (1732–1799) i Thomas Jefferson (1743–1826) ji prý milovali; Jefferson si přivezl z Francie recept na vanilkovou zmrzlinu, který je jedním z prvních dochovaných v USA (kolem 1780–1790). S nástupem moderní výroby a chlazení se vanilkové od 19. století dostává masové obliby.
Udělejte si ji jako Jefferson
Jaký je ten vzácný recept na vanilkovou zmrzlinu? Máme ho pro vás. Potřebovat budete 2 lahve kvalitní smetany (cca 1 litr), 6 žloutků, 225 g cukru (½ libry), 1 vanilkový lusk. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté, světle žluté směsi. V hrnci zahřejte smetanu s vanilkovým luskem téměř k varu. Sundejte a pomalu vmíchejte do žloutkové směsi. Dobře promíchejte. Vraťte na mírný plamen, za stálého míchání, až směs zhoustne (pozor, aby se nepřipalovala), pak přeceďte plátnem či jemným sítkem. Nechte vychladnout – ideálně v lednici přes noc nebo min. 4 hodiny. Směs přelijte do uzavíratelné plastové nebo nerezové nádoby a dejte do mrazáku. Co 30–60 minut promíchejte vidličkou nebo šlehačem, aby se rozbily ledové krystalky. Opakujte 4–5x, celkově cca 4–6 hodin. Závěrem nechte zmrzlinu 5–10 minut povolit při pokojové teplotě a servírujte.
Zmrzlina nebo sorbet?
Zmrzlina a sorbet vypadají podobně, ale každý patří do jiného světa chutí a složení. Zmrzlina je krémová a jemná, vyrábí se ze smetany, mléka a často i vajec – proto má bohatou, máslovou chuť. Sorbet je lehčí a svěžejší, neobsahuje mléko ani smetanu, jen vodu, cukr a ovocnou šťávu nebo pyré. Je ideální volbou pro horké dny nebo ty, kdo se vyhýbají laktóze.
Víte, že... • ...za vůbec první zmrzlinu, tedy ochucený led či sníh, se považuje ta připravovaná v Číně před 5000 lety? • ...Německo bylo v roce 2023 zemí s nejnižší průměrnou cenou zmrzliny – asi 44 Kč za litr? Česko skončilo jako třetí s 49 Kč za litr.
Jo , za 70 halířů malá 🤣😂👍