Sociální sítě zaplavily komentáře fotogalerie s názvem BunkerCut. Na snímcích skupina lidí rozřezává betonový bunkr. To rozpoutalo vlnu nevole. Milovníci a fanoušci historie kroutí hlavou, někteří z nich nešetří peprnými výrazy. Autory činu reakce překvapila. 

Za vším stojí student architektury VUT v Brně, Ondřej Bělica. V rámci své diplomové práce doslova ukrojil roh jednoho z bunkrů, kterými je české pohraničí plné. Nejméně polovina z těchto objektů chátrá, jsou v dezolátním stavu. „Bunkry jsou němé a tímto jeden promluvil. Akce je součástí dvouletého projektu BunkerKunst. Jde o deaktivaci těch objektů, které byly určeny k zabíjení,“ popisuje Bělica. 

Video
Video se připravuje ...

Student architektury Ondřej Bělica rozřízl vojenský bunkr a vyvolal tím vlnu nesouhlasu. facebook.com

Majitel bunkru souhlasil

O vandalismus se nejedná. Součástí dvouletého projektu, který si klade za cíl upozornit na problematiku chátrajících nevyužitých objektů, je mimo zmíněný řez i autorská kniha a další. Umělec oslovil majitele bunkru a po debatě našli společný cíl – upozornit na objekty.

„Jsem milovníkem historie, bunkrů mám víc. Pan architekt mě oslovil, projekt mi představil a následně dostal mé svolení. Když se podíváte na stav padesáti procent bunkrů na našem území, je z nich hnojník. Nejedná se o vzhlednou památku, která by měla další účel, a proto jsem zásah do objektu povolil. Každý máme jiný záměr, pan architekt umělecký, já bych zase lidem rád ukázal, jak bunkry vypadají, využil jejich potenciál,“ říká majitel bunkru Jaroslav Zelinka.

Lidi umělci spílají

Cílem projektu bylo mimo jiné vyvolat reakci a to se povedlo. Komentáře na Facebooku ale nejsou vesměs lichotivé. „Toto je do nebe volající!!! Takhle ničit svědky bývalé velkoleposti naší vlasti!!! Okamžitě propustit všechny z fakulty, kdo k tomuhle dali souhlas,“ píše Jan.

I další diskutující, Michal, se do studenta opřel: „A co bude dál? Uříznete kus betonu a ten tam necháte válet? A ten kdo půjde okolo, má pochopit, že jde o nějakou vkusnou nebo snad vtipnou deaktivaci obranného zařízení? Opravdu vylepšíte krásu našich hranic.“ Nechybí ani sprosté komentáře: „Koukám, že jste to pěkně pos*ali, co? Nas*ali jste kotel lidí. Když už nic jiného, tak to aspoň stmeluje národ...“

Množství komentářů a zájmu médií ale samotného umělce překvapilo. „Spustilo to, co mělo. Vytvořilo to debatu. Je to vulgární, nic konstruktivního nehledejte. Proběhlo pár dezinformací, ani jsme objekt nestačili dodělat a už se na nás valí otázky,“ říká student.

V tuto chvíli je umělec se svým týmem na místě a začišťuje poslední detaily. Řez byl jenom jeden, s prací pomáhají i místní obyvatelé, zastavují se a projevují zájem. Není jediná cesta bunkry pouze archivovat a chci je přetvářet na architekturu života. Chci, aby se o tom mluvilo, ale nečekal jsem takovou silnou reakci,“ uzavírá Ondřej Bělica. 

Fotogalerie
18 fotografií