Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unesli muže a připoutali ho na samotě k bunkru: Soud iniciátorovi snížil trest

Unesli muže a připoutali ho na samotě k bunkru: Soud iniciátorovi snížil trest.
Unesli muže a připoutali ho na samotě k bunkru: Soud iniciátorovi snížil trest.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
31. května 2017
11:07

Olomoucký vrchní soud dnes snížil šestadvacetiletému Vítu Pospíšilovi trest za spoutání známého řetězem ve vojenském bunkru u Olbramovic na Znojemsku. Místo čtyř let si odpyká 18 měsíců. Odvolací soud zároveň změnil právní kvalifikaci, muže místo zločinu zbavení osobní svobody poslal do vězení za omezení osobní svobody, kde je sazba mírnější. Případ druhého obžalovaného, dvaatřicetiletého Jiřího P., poslal soud zpět k projednání krajskému soudu. Podle senátu je v jeho případě důkazní situace slabá.

Incident se stal na konci října 2015. Podle obžaloby dvojice na základě předchozí dohody uvěznit tehdy šestadvacetiletého muže jej z přesně nezjištěných důvodů vylákala před brněnskou prodejnu Bauhaus a pod záminkou projížďky jej poté Pospíšil nalákal do auta. Jiří P. prý mezitím v prodejně zakoupil řetěz a dva visací zámky. Poté odjeli za obec Olbramovice, muže přivedli do vojenského bunkru umístěného v poli. Tam ho přes jeho fyzický odpor připoutali řetězem k traverze ve zdi. Druhým koncem mu spoutali kotníky.

Podle žalobce poté z místa odjeli a nechali ho tam s tím, že uvnitř zůstane tři dny. Muž byl nedostatečně oblečený a podle obžaloby mu dotyční sebrali mobilní telefon, aby si nemohl přivolat pomoc. Muže na základě opakovaného volání o pomoc nakonec našli obyvatelé z nedaleké obce a zavolali policii. Oba obžalovaní u soudu nevypovídali, případ komplikovala i skutečnost, že nevypovídal ani poškozený.

Pospíšil má za sebou tři odsouzení, v současné době si ve vězení odpykává trest za porušení domovní svobody. Trest je tak souhrnný. Případ byl různě kvalifikován. Žalován byl nejprve pro pokus vraždy, kdy mužům hrozilo až 20 let. Po dokazování však od této kvalifikace žalobce ustoupil. Krajský soud poté muže odsoudil za zločin zbavení osobní svobody. Ani s touto právní kvalifikací odvolací soud nesouhlasil a Pospíšila poslal do vězení za omezení osobní svobody.

Podívejte se na video od soudu s trojicí mužů, která unesla a znásilňovala mladičkou Míšu z Jihlavy:

Video  Trojice mužů z Jihlavska obžalovaná ze znásilnění a omezování osobní svobody Michaely R. (18) si vyslechne ve středu 24.května rozsudek  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání