Netradiční pivní tekutiny nabízí Minifestival malých pivovarů. „Ochutnávat se bude v příjemné atmosféře historického centra města na Zeleném trhu od pátečního poledne do neděle čtvrté hodiny odpolední,“ láká organizátor František Štolfa.

K pivu přece patří chleba se škvarkami

Zastoupen bude například Trautenberk, Lucky Bastard anebo pivovar s důvtipným názvem Létající bezdomovec. Tento pivovar se zabývá výrobou anglosaských kvašených moků a zvláštní je kočováním po republice. Pivo mu totiž vaří různé výrobny, například Albrechtická pivotéka.

Na našem festivalu bude připraveno k ochutnávce asi čtyřicet až padesát druhů piva,“ prozrazuje Štolfa. K zakousnutí bude k dispozici párek a hamburger, ale také retro dobrota našich babiček – chléb se škvarkovou pomazánkou.

Pivní test ověří znalosti

V areálu pivovaru na Hlinkách odstartuje v sobotu od 11 hodiny dopolední Den Starobrna. „Letos vystoupí rekordních jedenáct kapel na třech pódiích. Například Superstar z roku 2013 Sabina Křováková. Novinkou je stand-up představení,“ zve PR Ludmila Čechová.

Vystoupí i hokejisté Komety, exkurze do Starobrna bude zdarma a lákadlem je také pivní škola. „Zájemci budou čepovat a degustovat pivo. Mohou si prověřit znalosti i v pivním testu. Budou sbírat body, za které získají dárky,“ vysvětluje Čechová.

Koupání v pěně, ale ne pivní

Už v pátek od půl šesté odpoledne začíná třetí akce, na níž bude také možno ochutnat pivní mok. „Čtvrtý ročník Roklefestu se koná až do sobotního pozdního večera v amfiteátru Čertovy rokle a přilehlých loukách,“ láká organizátor Jan Kukučka.

Zatímco dospělí budou ochutnávat pivo, děti zabaví žongléři, zorbing nebo pískování a stanoviště se zábavnými úkoly. Zajímavostí bude koupání v pěně, ne však pivní. „Přijedou hasiči a přivezou speciální pěnu, v níž děti mohou skákat a koupat se,“ říká organizátor.

Roklefest podpoří děti s Downovým syndromem

Na Roklefest přijdou i děti postižené Downovým syndromem. „Věříme, že si akci užijí. Bude možné zakoupit si například jejich obrázky a podpořit je. S organizacemi podporujícími tyto děti spolupracujeme letos poprvé,“ vysvětluje Kukučka.

Stejně jako Minifestival malých pivovarů je Roklefest zdarma. „Zpoplatněna jsou ale dílčí vystoupení Hradišťanu (350 Kč) a Michala Nesvadby (150 Kč),“ upřesňuje Kukučka. Na Den Starobrna si musíte koupit vstupenku – v předprodeji za 99 Korun, na místě zaplatíte o padesátikorunu víc.