"Nejstarší pivovar na světě – Weihenstephaner – byl založen už v roce 1040. Tento německý pivovar ale nebyl jediným zahraničním zástupcem na festivalu,“ tvrdí organizátor Daniel Budík a dodává, že se účastnila například Belgie či Británie.

Netradiční pivní moky šly na dračku. „Kupříkladu pivo se zrnky kávy, které mělo premiéru na našem festivalu, vyrobil brněnský pivovar Brewniverse. I jiné pivovary tady představily své novinky.“ tvrdí jeden z pořadatelů Martin Zacha.

„Přišla jsem před chvilkou a zatím mohu doporučit polotmavé pivo od rodinného minipivovaru Květnice. Teď ochutnávám pivo s názvem mléčný koktejl. Je zvláštní, obsahuje laktózu, nejsem naštěstí alergická,“ usmívá se studentka z Brna Tereza Mrázková.

Video
Video se připravuje ...

Třetí ročník pivního festivalu v Řečkovicích Markéta Malá

Už po pár hodinách bylo vyprodané speciální pivo ochucené ginem, tuňákem a uzenou solí až z Himalájí. „Na jeho tvorbě jsme spolupracovali s ovocným lihovarem Žufánek, oni dodali ginové koření,“ říká autorka piva Tina Nagyová.

Nagyová je spolumajitelkou minipivovaru Crazy Clown, který se specializuje na opravdové kuriozity. „S Jakubem (spolumajitel Jakub Rendl) vymýšlíme vlastní recepty. Já vytvářím názvy a přísady my oba. Můj výmysl je houbový ležák,“ tvrdí Nagyová.

Prozrazuje také některé přísady opravdu netradičního piva. „Ležák obsahuje sušené lesní houby, rozmarýn a pepř,“ tvrdí spoluzakladatelka pivovaru, který bývá označován za „nejšílenější“ v České republice kvůli neobvyklým kombinacím chutí.

Pozoruhodná byla i lokace festivalu. Třetí ročník Řečkovického festivalu minipivovarů proběhl na místě, kde ještě na začátku 20. století sídlil pivovar „Byl úspěšný, exportoval své moky až do daleké Ameriky,“ říká Budík.

Fotogalerie
11 fotografií