„Někteří onkologové za primární považují zničení nádoru a podceňují vedlejší účinky chemoterapie. Berou to jako něco, co k léčbě prostě patří,“ říká Jana Prausová, primářka Radioterapeuticko-onkologického oddělení v Motole a vedoucí Komplexního onkologického centra.

„Předcházení a potlačení nevolnosti a zvracení je velmi důležité. Ovlivňuje psychiku pacienta i prognózu nemoci. Vždy je však lepší podpůrné léky podat preventivně, než až když nevolnosti nastanou,“ zdůrazňuje Prausová.

Léky pomáhají

Dnes se pacientům při chemoterapii podávají léky (antiemetika), které nevolnost a zvracení potlačují. „Podcenění podpůrné léčby nevolnosti a zvracení je hrubou chybou v onkologické léčbě. Dnes už máme k dispozici účinné léky, které dokáží obtíže zmenšit či dokonce odstranit úplně,“ říká i profesor MUDr. Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

Zabralo to!

Své o tom ví pan Roman. Poprvé mu lékaři našli nádor ve dvaceti letech a podstoupil chemoterapii. „Byl to opravdu dryák. Do čtvrt hodiny po podání jsem byl totálně vyřízený. Zvedal se mi žaludek, měl jsem i silné křeče,“ vypráví pan Roman, který tehdy zhubl 20 kilo.

Za několik let se rakovina vrátila. „Chemoterapie se mnou znovu zamávala, ale už jsem ji snášel o něco lépe.“ Aby toho nebylo dost, postihla jej rakovina před dvěma lety potřetí. „To už jsem ale vůbec nezvracel. Oproti předchozím zkušenostem to je – jak se říká – nebe a dudy,“ říká pan Roman.

Dělení onkologické léčby:
Protinádorová: cílem je odstranění nebo zmenšení nádoru (chirurgie, chemoterapie, biologická léčba…)
Podpůrná: odstraňuje nebo mírní komplikace léčby, jako je např. nevolnost a zvracení

Tip: Chvála chemoterapie aneb zapomeňte na alternativní léčbu rakoviny