Pracují zde onkologičtí odborníci a jsou tu moderně vybavené laboratoře. Pacienti se zde léčí chirurgickou, radioterapeutickou a chemoterapeutickou léčbou. A tolik diskutovaná nejnovější biologická léčba je nemocným podávána výhradně právě v těchto centrech. Komplexních center je 13, ale některá se skládají z více pracovišť. Nádory krve se léčí v 6 centrech a dětská onkologická centra jsou jen v Brně a v Praze.

Jak se do onkologického centra dostat?
Pacient se může podívat na internetové stránky České onkologické společnosti a hned ví, ve kterých nemocnicích dostane nejlepší možnou léčbu. Centry totiž projde velké množství pacientů a zkušenosti lékařů i kvalita péče roste.

„Kdo léčí rakovinu často, léčí ji dobře. Pokud půjde pacient do jednoho ze třinácti center, je to pro něj záruka kvality. Já osobně bych se nebál jít do žádného z nich,“ říká šéf onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Oficiální stránky komplexních onkologických center naleznete ZDE

„Léčba zhoubných nádorů je velmi složitá a drahá. A to najdou pacienti na vysoké úrovni jen ve velkých centrech,“ dodává Vorlíček.
Dostat se do onkologických center není žádný problém. Lidé to ale nevědí, a stále se snaží »udělat to nějak« přes známé. Protekce ale není třeba. Stačí se poradit se svým lékařem nebo si vybrat na internetu nejbližší centrum a objednat se na vyšetření.

Seznam center

Komplexní onkologické centrum Fakultní nemocnice Na Bulovce ve spolupráci se Všeobecnou fakultní nemocnicí a Fakultní Thomayerovou nemocnicí s poliklinikou v Praze

* Komplexní onkologické centrum Fakultní nemocnice v Motole, Praha

* Komplexní onkologické centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové

* Komplexní onkologické centrum Fakultní nemocnice Olomouc

* Komplexní onkologické centrum Fakultní nemocnice Plzeň

* Komplexní onkologické centrum Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava

* Komplexní onkologické centrum Krajské nemocnice Liberec

* Komplexní onkologické centrum Krajské nemocnice T. Bati, a.s. Zlín

* Komplexní onkologické centrum Masarykova onkologického ústavu v Brně ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno a Fakultní nemocnicí U Svaté Anny

* Komplexní onkologické centrum Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem

* Komplexní onkologické centrum Nemocnice České Budějovice

* Komplexní onkologické centrum Nemocnice Jihlava

* Komplexní onkologické centrum Nový Jičín, Radioterapie