Protonové záření na rozdíl od klasického ozařování takzvaným fotonovým svazkem ozařuje jen nádor, zatímco okolní tkáně a orgány nezasáhne. Terapie je tím i účinnější, protože se mohou zvýšit dávky záření a tak účinněji nádor zničit. Zároveň tak i zkrátit dobu, po kterou je pacient léčen z měsíce na pět pracovních dní. „Myslím si, že to je v onkologii krok dopředu a pro českou onkologii významná záležitost,“ uvádí profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

200 000 Kč za ozáření
Jenže, pojišťovny tam české marody odmítají posílat. Nelíbí se jim vysoké náklady na léčbu, například ozáření prostaty totiž vyjde průměrně na 200 000 Kč! V případě nádoru mozku jsou náklady i čtyřikrát vyšší.
Podle zastánců této léčby ale nelze říct, že ozařování protony je drahé, protože celkové náklady na nevyléčené onkologické pacienty jsou často pětinásobně vyšší než náklady na prvotní léčbu. Důvodem jsou opakované hospitalizace, operace, chemoterapie...

Jak se tam dostat?
Každý pacient s rakovinou či jeho rodina hledají co nejefektivnější a nejmodernější léčbu. Ale sami si těžko mohou vysokou cenu zaplatit. Přesto naděje je... Tak jako do jiných zařízení musejí i sem pacienti s nádorovým onemocněním přijít s doporučením od onkologa. „Pokud se ale ukáže, že léčba protony je pro nemocného jedinou šancí, pojišťovny jsou připravené léčbu u takovýchto případů hradit,“ řekl deníku Blesk Vladimír Šulc z Protonového centra.

Běžné versus protonové záření
* Protonové záření cílí přímo na nádor, okolní tkáně a orgány nezasahuje. Je tak účinnější, nádor může dostat větší, »agresivnější zásah«.
* Při běžném ozařování vejde záření jednou stranou do pacienta a druhou stranou zase vyjde ven. Sice nádor ničí, ale postihne i řadu míst okolo, čímž vznikají nežádoucí účinky.

Pojišťovna peníze slíbila, teď nedá
* Protonové centrum Praha za více než 4 miliardy korun je otevřené od loňského prosince.
* Nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny před lety zavázal ústav k placení výdajů za léčbu v protonovém centru ve výši jedné miliardy korun ročně, ale bez vědomí správní rady a za značně podezřelých okolností. Pojišťovna ji proto odmítá naplnit.
*„Podmínkou, aby léčbu mohly pojišťovny hradit je, aby se na ní shodly všechny zdravotní pojišťovny, ministerstvo zdravotnictví a odborné společnosti,“ řekl Jiří Rod ze Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pojišťovna se bojí, že kdyby takovou astronomickou částku platila, ohrozila by se tím péče ostatních onkologických pacientů v jiných centrech.

Zajímavosti protonového centra
* Je 5. v Evropě, Česká republika se tím zařadila mezi světovou elitu.
* Dokáže při plné kapacitě léčit až 2500 pacientů za rok.
* Jednou z výhod je i to, že všechny diagnostické přístroje, které slouží pro přesné určení, kam ozařování směrovat, jsou pohromadě v jedné budově. „Jinde uplynou od první prohlídky kvůli čekání na vyšetření i 4 měsíce, než se pacient dostane k léčbě. V Protonovém centru od vstupu k zahájení léčby týden. V onkologii platí, že čím dříve se pacient léčí, tím se zvyšují šance na vyléčení,“ uvádí hlavní lékař centra doktor Jiří Kubeš.

Fotogalerie
6 fotografií