ONLINE CHAT
Dobrý den, pane profesore,příští týden jdu na operaci vyjmutí prostaty kvůli zhoubnému nádorovému onemocnění- jak velké je nebezpečí trvalé ztráty erekce? Je mi 70 a zatím s tím nemám žádné potíže. Děkuji za (doufám povzbuzující) odpověď, přeji příjemný den, Richard(Richard)
Foto
Šance na zachování erekce po radikální operaci závisí na řadě faktorů. Důležitý je i rozsah nádoru a tedy jak radikální při výkonu musíme být. Velmi orientačně lze říci, že šance je zhruba 50%. Děkuji čtenářům za velké množství zajímavých dotazů, bohužel jsem nemohl úplně na všechny odpovědět. Přeji všem příjemný večer i weekend.
Pane profesore mohl by jste prosím napsat všeobecné základní projevy prostatyckých problémů.Zdravím a za případnou odpověď moc děkuji. S velikou ůctou Vlastik Šv.(Švec Vlastislav )
Foto
Nezhoubné zvětšení prostaty se většinou projevuje potížemi při močení - slabým proudem nebo častějším nucením na močení. Rakovina prostaty žádné časné příznaky nemá, proto využíváme krevní test PSA. Ten nám pomáhá toto onemocnění zachytit ještě v době, kdy nejsou příznaky a kdy je onemocnění ještě vyléčitelné.
V roce 2009 jsem na lineárním urychlovači absolvoval 39 ozáření prostaty. Před tím mi byla do prostaty voperována zlatá zrna pro dokonalejší zaměření. Od té doby chodím na pravidelné kontroly a psa je stále nižší než 0,1. Vyskytují se případy, že se opakovaně objeví nákaza, nebo došlo k vyléčení? Děkuji za odpověď.(Karel Šmída)
Foto
Výsedek léčby se zdá být dobrý. Ale onemocnění se může po jakémkoliv typu léčbě objevit znovu, v podstatě s jakýmkoliv odstupem od terapie. Obecně lze ale říci, že čím déle po výkonu se onemocnění objeví, tím je prognóza příznivější.
Dobrý den, dlouhodobě užívám Omnic Tocas z důvodů častého močení, je mi 57 let, prostatu mám dle vyšetření jen nepatrně zvětšenou. Myslíte, že mé problémy někdy odezní a jaká je příčina tohoto problému.(Josef)
Foto
Problémy při močení nemusí být známkou pouze zvětšení prostaty - příčin může být více. K jejich rozpoznání je ale nutné urologické vyšetření - měl byste se proto poradit s odborníkem. Ten vám jistě i navrhne léčbu a vysvětlí možný průběh do budoucna.
dobry den manzel za tyden jde na operaci rakoviny prost. operace mu bude provedena tzv. robotizaci,jake jsou v dnesni dobe vyhliky na celkove uzdraveni pacienta ,operace robotem ma to sve vyhody i nevyhody a jake dekuji za odpoved a preji krasny den yvetta (yvetta)
Foto
Radikální operaci prostaty je možné provést různým způsobem - klasickým způsobem řezem, laparoskopicky nebo pomocí operačního robota. Operace robotem je nejmodernější způsob, který má před sebou jistě velkou perspektivu. Přináší nekteré výhody, hlavně kratší rekonvalescenci a menší krevní ztrátu během výkonu. Ve světě bylo popsáno i o něco vyšší šance na zachování erekce. Rozdíl zatím nebyl prokázán v úspěšnosti léčby nádoru, což je hlavní cíl výkonu. U jakéhokoliv typu operace je velmi důležitáí zkušenost a zručnost operatéra. Jinými slovy dobrý operatér může mít lepší výsledky otevřené operace než horší operatér na robotu.
Za jak dlouho po úspěšné operaci zhoubného nádoru /radikální prostatektomie/ se může rakovina znovu objevit ? Děkuji.(honza malý)
Foto
Po operaci pravidelně sledujeme hodnotu PSA (prostatického specifického antigenu) v krvi. Hodnoty by měly klesnout téměř na nulu. V případě, že hodnota neklesne dostatečně nebo že začne stoupat, předpokládáme přetrvávání rakoviny a zvažujeme léčbu. Je ale třeba říci, že zvýšení hodnoty PSA po operaci (nebo i jiném typu léčby) může i o několik let předcházet skutečnému objevení se onemocnění (tedy například vzniku metastáz).
Dobrý den,chci se zeptat,můj tatínek 64let,má rakovinu prostaty zhoubného původu.Jde na laparoskopickou operaci.Jak velké procento má na uzdravení a bude následovat ještě nějaké ozařování? Děkuji Dofková(Radka)
Foto
Pravděpodobnost vyléčení po radikální operaci prostaty závisí na řadě parametrů - na hodnotě PSA, stupni zhoubnosti nádoru atd. Dnes jsme schopni šanci na vyléčení dle konkrétních hodnot předpovědět - poraďte se o tom s urologem, který bude tatínka operovat. Následné ozařování indikujeme tehdy, máme-li podezření, že po odstranění prostaty ještě přetrvávají mikroskopické zbytky nádoru. Rozhodnutí tedy musí padnout až dle výsledku operace. I v případě, že je třeba pacienta ozářit, je však v řadě případů poměrně vysoká šance na vyléčení.
Je mi 72 let.Chodím na pravidelné kontroly na urologii. PSA mi hodně kolísá mezi 7.9 až 14.1.(Hodnota 14.1 byla několik měsíců po jiném operačním výkonu,po půl roce klesla na 8.4) Podstoupil jsem kvůli tomu v krátké době už dvě biopsie. V obou případech byla histologie v pořádku. Žádal jsem lékaře už několikrát o "preventivní" odstranění prostaty.Byl jsem vždy odmítnut. Musím tedy čekat až bude operace nutná za několik let a pak ji kvůli stařecké zchátralosti nemusím přežít? Mám několik známých,kterým byla prostata odoperována k jejich spokojenosti v mnohem mladším věku. Proč to nejde u mně? Děkuji za každou radu.(Robert Jedlička)
Foto
Je třeba rozlišovat mezi tzv. radikální prostatektomií, to je výkon, kdy odstraňujeme celou prostatu a který provádíme u pacientů s prokázanou rakovinou. Jedná se o složitou operaci, kterou není nikdy možné provést, jestliže pacient nemá prokázanou rakovinu. Druhou možností je prostá operace prostaty (provádí se otevřenou cestou nebo častěji přes močovou trubici), kterou provádíme u mužů s nezhoubným zvětšením prostaty a problémy při močení. Při této prosé operaci je odstraněna pouze zvětšená část, zbytek prostaty zústává, operace tak nepředstavuje žádnou prevenci vzniku rakoviny. Dle mého soudu váš lékař postupuje správně. Vyšší hodnota PSA ještě neznamená, že rakovinu musíte mít. Navíc i případně vzniklá rakovina ve vysokém věku (zhruba nad 75 let) již často nepředstavuje pro pacienta velké nebezpečí a není ji nutné léčit operačně.
Jsem po operaci ledviny která mě byla odstraněna a to z důvodu zhoubného nádoru ledvinné pánvičky.Od té doby nevydržím hlavně v noci s močem a musím jít aspoň dvakrát,až třikrát na w.c.Při kontrolách na magnetu,sonu mě bylo řečeno,že prostata a močák jsou v pořádku.Neumím si to vysvětlit?(pan,Jiří M.)
Foto
Myslím, že vaše potíže s operací ledviny spíše souviset nebudou. Je třeba se zaměřit na dolní močové cesty, hlavně močový měchýř. Na druhou stranu je třeba říci, že noční močení není v uričitém věku nic výjimečného. Ani dvojnásobné vstávání v noci ještě nemusí znamenat přítomnost nějakého onemocnění.
Pane profesore, co říkáte na projekt Movember (pánové si nechávají celý listopad narůst knír, aby šířili osvětu o rakovině prostaty a do akce se zapojilo mnoho mužů včetně sportovců i umělců? Má takováhle kampaň podle vás význam? A vy? Zapojil jste se? :-)(Vladimír H.)
Foto
Dle mého názoru kampaň vtipným způsobem upozorňuje na závažný zdravotní i společenský problém, kterým rakovina prostaty nepochybně je. Proto proti této aktivitě nemám žádné výhrady. Navazovat samozřejmě musí kvalitní zdravotní systém a kvalitní odborníci. Věřím, že český systém urologické, případně onkologické péče skutečně kvalitní je. Osobně jsem se nezúčastnil spíše z úcty ke svému okolí, myslím, že by na mne nebyl hezký pohled :-)
Dobrý den, podle informací v tisku je při operaci nádoru prostaty operačním robotem větší šance na zachování schopnosti erekce než při starších metodách. Jaký na to máte názor Vy a jaké jsou Vaše zkušenosti?(Karel Hořejší)
Foto
Dle údajů ze světa tomu tak skutečně je, byť rozdíl není velký. Při všech odborných debatách na toto téma je ale zdůrazňován význam operatéra. Zkušený operatér tedy může mít lepší výsledky při klasicky provedené operaci než méně zkušený na robotu.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zdali je známka hyperplazie prostaty když ranní mikce trvá několik minut u 35 let starého muže?! Děkuji J(slovíčko)
Foto
Tento příznak se u zvětšení prostaty může objevit, ale u takto mladého muže bych očekával spíše jinou příčinu - zúžení močové trubice nebo zúžení tzv. hrdla močového měchýře (to je místo, kde močový měchýř přechází v močovou trubici). Přesnou příčinu musí určit urologické vyšetření.
Dobrý den, již 4x jsme v 27 letech měl zánět prostaty, zvyšuje se nějak riziko k rakovině ? Je případně nějaká prevence zánětu? Díky(JOSEF)
Foto
Jednoznačná souvislost mezi zánětem a vznikem rakoviny nebyla prokázána, proto ani u vás není riziko vyšší než u jiných mužů.
Jak předejít prostatě a rakovině prostaty?(Lapčík Miroslav)
Foto
Přesnou příčinu rakoviny prostaty neznáme, proto jí ani nemůžeme účinně předejít. Jsou určité známky, že její vznik souvisí s přemírou živočišných tuků ve stravě, ale samotná zdravá strava (tedy zvýšení poměru rostlinných tuků) vzniku rakoviny prostaty zabránit nemůže (i když zdravé složení stravy samozřejmě podporujeme a doporučujeme). Proto se zaměřujeme hlavně na možnost včasného záchytu již vzniklého nádoru, hovoříme o druhotné prevenci.
mam vyoperovanu prostatu pre rakovinu v jari minulom roku zatial testy z kontrol mam vyhovujuce PSA 0,02 ale od operacie nemam erekcu mam vek 67 rokov a ma to trapi ze je koniec neda sa tomu pomoct ? dakujem(vlado)
Foto
Problémy s erekcí jsou skutečně jednou z možných komplikací radikální operace. I zde je ale pomoc možná - u řady pacientů pomáhají léky (např. viagra), případně, není-li toto úspěšné, jsou i další možnosti. Například apolikace účinnné látky přímo do penisu. O tom se ale musíte poradit se svým urologem.
Je rakovina prostaty dědičná? Pokud ano, může se nějakým způsobem "projevit" i u potomků ženského pohlaví?(Lenka)
Foto
Odhadujeme, že rakovina prostaty má dědičný charakter zhruba u 10% případů. Postihuje ale pouze muže, ženy ohroženy nejsou. Není ani známá souvislost s častějším výskytem nádorů ženských orgánů u příbuzných pacienta s karcinomem prostaty.
dobrý den pane profesore, léčím se na prostatu vzhlede k zvýšenemu PSAjiž více jak 4 roky,naposled v březnu bylo PSA 10.teď koncem října mi to stouplo na 20. Prý mám kameny v prostatě. beru prášky 1x denně OMNIC.ale nic více mimo punkce(teď půjdu popáte).a to je pro mne pořád nejistota. není jiná možnost léčby? S pozdravem a moc díky za odpověď Grygar(Grygar Pavel)
Foto
Vyšší hodnota PSA je spojena s vyšším rizikem rakoviny prostaty - ale nemusí ještě nutně znamenat, že pacient rakovinu skutečně má. Proto je nutné provést biopsii prostaty. Je-li biopsie negativní a podezření dále trvá, někdy i zvažujeme její opakování. Vyšší hodnota PSA je tedy jen signálem, není chorobou samo o sobě - proto je léčit není třeba.
Jsem rok po operaci rakoviny prostaty metodou daVinci.Mám ale problém s močením.Musím chodit každý měsíc na céfkování,protože se mi po odstranění katetru uzavře močová trubice v místě napojení na močový měchýř. Dá se to nějak upravit?Upozorňuji, že už jsem i po zákroku, který mi brousilnapojovací místo.Předem děkuji za odpověď.(pomeranč)
Foto
Dobrý den všem čtenářům. Zúženina anastomózy je jednou z možných komplikací radikální prostatektomie. Řešením je vámi zmiňované endoskopické protětí - někdy je třeba jej provést i dvaktár, aby bylo úspěšné.