Na čištění zoubků je ideální používat několik základních dentálních pomůcek. „Vhodné jsou prstíčky, gumová kousátka nebo kousátka se štětinkami, která slouží zároveň jako hračka,“ vysvětluje zubní lékařka Soňa Rašková. Částečně prořezaný chrup by pak rodiče měli kojencům čistit velmi jemným zubním kartáčkem 2x denně.

Nácvik už od dvou let

Zuby jako perličky, tak by to mělo vypadat v ústech každého malého dítěte
Autor: Foto orbitklub.cz
S instruktáží dítěte začínejte mezi 2 až 3 rokem. Dítě se učí držet kartáček a pohybovat s ním v ústech. Děti od 3 až 5 let učte drobný krouživý pohyb, ale ne čistit zuby zevnitř. Zoubky pak ještě sami přečistěte. Začínejte v místech, kde je největší problém. S mezizubní hygienou u dětí začnete hned, jak se začnou objevovat první uzavřené mezizubní prostory. V mnoha případech je to kolem třetího roku. Samozřejmě to vyžaduje spolupráci rodičů, protože děti nemají ještě dostatečně vyvinutou motoriku a samy to nezvládnou.

První kazy

Kazy mléčných zubů se mohou objevit velmi brzo, už po prořezání zubů (0,5 až 3 roky). Nejznámější je tzv. kaz z kojenecké láhve, označovaný i jako medový kaz. Ten je spojený s intenzivním působením cukru (med, sirupy) na dětské zoubky během spánku. Důsledkem je velké množství kazů a postupná destrukce všech zubů - jejich zčernání a dokonce i rozpad.

Kdy poprvé k zubaři

První návštěva u zubního lékaře by měla proběhnout v prvním roce života. Dítě může navštěvovat zubní ordinaci také při kontrolách matky, jinak každého půl roku. Pravidelné prohlídky mohou zabránit velmi nepříjemným, pro dítě stresujícím a bolestivým zákrokům při ošetření hlubokých kazů nebo při trhání zoubků.

Prevence

Hlavní prevencí je pravidelná návštěva zubaře. Požádejte ho, aby vašemu dítěti provedl test na přítomnost bakterie Streptococus mutans ve slinách. Ta je totiž hlavním ukazatelem rizika vzniku zubního kazu. Jestliže má právě vaše dítě zvýšené množství této bakterie, zubař doporučí ústní vodu. Kromě té se doporučují i žvýkačky bez cukru nebo pastilky s xylitolem. „Z pohledu zubařky i matky mohu žvýkání jen doporučit. Je obecně známo, že žvýkačky bez cukru totiž neutralizují kyseliny zubního plaku a zvyšují tvorbu slin, čímž snižují nebezpečí vzniku zubního kazu i u dětí,“ říká doktorka Rašková.

Pohádkový kartáček

Pro dítě vyberte vhodný kartáček
Autor: Foto orbitklub.cz
Děti kolem tří let začínají držet kartáček sami, pořiďte jim nějaký veselý, barevný, s jejich oblíbenou pohádkovou postavou. Barevný kartáček s obrázkem udělá dítěti radost. Abyste ho přiměli čistit si zoubky, pořiďte kartáček třeba i panence a učte dítě nácvik na ní. Uvidíte, že bude chtít mít také čistě zoubky jako má panenka.

Do sedmi je kontrolujte

Děti do 7 let nejsou schopné dobře si vyčistit zuby samy. V tomto období hraje nejdůležitější roli rodič. Měli byste kontrolovat, zda si dítě ráno i večer zuby čistí a jak u toho postupuje. Jak svého potomka na ústní hygienu připravíte, takové zoubky pak dítě bude mít.

Více o mléčných zubech najdete ZDE