Kdy pacient poplatky platí

30 Kč při každé návštěvě, kdy je zubním lékařem provedeno celkové nebo dílčí vyšetření (výjimkou je pouze návštěva, při které je provedena preventivní prohlídka). Od letošního roku neplatí pacienti poplatek 30 korun za první prohlídku, která je preventivní, ale až za druhou v roce.

90 Kč při každé návštěvě zubní pohotovosti nebo při každé návštěvě, kdy je zubním lékařem provedeno akutní ošetření v ordinační době nebo mimo ni a pacient není u tohoto zubního lékaře registrován.

Kdy poplatky neplatí

● při návštěvě spojené s preventivní prohlídkou – děti do 18 let 2x ročně, těhotné ženy 2x v průběhu těhotenství, dospělí 1x ročně

● při návštěvě, kdy je proveden pouze rentgen ● při návštěvě, kdy je prováděna naplánovaná samostatná fáze ošetření a není provedeno žádné vyšetření (příklad: Lékař naplánuje ošetření dvou zubních kazů na dva nebo tři termíny)

● při dispenzární péči (soustavná odborná péče) u dětí od 1 roku do 18 let věku a u těhotných žen

Kdy je pacient osvobozen od poplatků

● pokud je v hmotné nouzi a prokáže se příslušným dokladem ne starším než 30 dnů

● pokud je umístěn v dětském domově nebo ve výchovném ústavu (když je mu víc než 18 let)

● pokud mu soud nařídil ochrannou léčbu

● pokud se musí podřídit zvláštním opatřením z důvodu – léčení infekčního onemocnění – nařízené izolace – nařízené karantény Pozor: Pokud chcete mít doklad o zaplacení poplatku, vydá vám ho zubní lékař pouze na vaše výslovné vyžádání.

Víte, že...

... regulační poplatky pacient neplatí, pokud je v péči zubního lékaře, který nemá smlouvu se zdravotní pojišťovnou, u níž je pacient pojištěn? Tam zaplatí veškeré úkony pacient.

... v případě, že byla pacientovi poskytnuta pouze akutní péče zubním lékařem, který nemá smlouvu s pacientovou pojišťovnou, je péče vyúčtována zdravotní pacientově pojišťovně? Pacient musí uhradit zubaři regulační poplatek ve výši 90 Kč.

... ceník zubařských prací byste měli mít k dispozici v ordinaci?

... od letošního února nabyla účinnosti novela, která přináší prodloužení záruční doby u věcí vyrobených na zakázku (rovnátka, protézy) ze stávajících 6 měsíců na 2 roky?

Rovnátka v každém věku

Rovnátka si můžete pořídit téměř v každém věku. Lékaři o nich uvažují okolo 12 let věku dítěte, kdy jsou všechny druhé zuby prořezány. Horní věková hranice není omezená, mnoho lidí si pořizuje rovnátka v dospělosti. Nejoblíbenější jsou fixní rovnátka napevno. Někomu ale vadí, že jsou vidět, a proto volí keramická rovnátka, která jsou průhledná a splynou se zuby. Na trhu jsou i neviditelná rovnátka, která ovšem mnohé odradí svou vysokou cenou.

Průměrně se ceny fixních rovnátek pohybují od 5000 do 10 000 Kč. Za průhledná keramická rovnátka budete muset z peněženky vytáhnout průměrně ještě o 2 – 3 tisíce korun více. Neviditelná rovnátka zaplatíte od 20 do 60 tisíc za čelist.

Preventivní prohlídky

Pojišťovna platí preventivní prohlídky dvakrát za rok. Dále hradí zhotovení rentgenových snímků, trhání zubů a mnoho dalších výkonů. U některých výkonů i možnost nadstandardní. Neplatí to pro výše uvedené příklady (prohlídky, rentgeny), ale u zhotovení výplní anebo ošetřování kořenových kanálků má lékař i pacient možnost volby. Za některé výkony zaplatíte vždy. Například za bělení zubů, nasazení a zhotovení zubních implantátů, preventivní pečetění zubů proti vzniku kazu a další.

Možnost volby

Lékař by měl vždy nabídnout pacientovi výběr z možností ošetření, vše vysvětlit, uvést výhody i nedostatky, a hlavně oznámit cenu. Pokud nadstandard nikdy nenabízí, měl by se pacient sám zajímat o možnosti kvalitnějšího ošetření přímo u svého zubaře nebo uvažovat o změně lékaře.

Zubní pohotovost

Znáte to. Zub začne bolet v nejnevhodnější chvíli. A je potřeba jet na pohotovost. Mnoho pohotovostí bylo zrušeno, kde tedy hledat tu nejbližší? Jejich aktuální seznam najdete na stránkách České stomatologické komory (www.dent.cz).

Kolik vyplácí pojišťovny zubařům za některé výkony?

Vyšetření a ošetření registrovaného pacienta ... 368 Kč

Opakované vyšetření a ošetření registrovaného pacienta

... 323 Kč

Akutní ošetření a vyšetření neregistrovaného pacienta – v rámci pohotovostní služby ... 295 Kč

Stomatologické ošetření registrovaného pacienta do 6 let věku ... 105 Kč

Stomatologické ošetření registrovaného pacienta od 6 - 15 let věku ... 68 Kč

Ošetření a výplň stálého zubu (amalgámová plomba)

... 220 Kč

Ošetření zubního kazu – dočasný zub ... 126 Kč

Injekční anestezie infiltrační ... 80 Kč

Léčení chronických onemocnění parodontu ... 243 Kč

Kde si na zubaře stěžovat?

Nebyli jste spokojeni s ošetřením? Máte po lékařově zásahu nějaké potíže? Nebo byl doktor hrubý či sestra nepříjemná? Braňte se a stěžujte si. Máte několik možností:

1) U své zdravotní pojišťovny, protože platí lékaře a může ho pokutovat

2) Na Svazu pacientů, kde poradí, jak problém řešit, a poskytnou právní servis

3) Na ministerstvu zdravotnictví

4) Na Stomatologické komoře

5) U orgánu, který uděluje registraci zdravotnickému zařízení

6) U soudu

Zdroj: Česká stomatologická komora, uLekare.cz, lekari-online.cz, zubnirovnatka.cz, jslab.cz