Pokud navštívíte stomatologa poprvé, projdete tzv. vstupním vyšetřením. Lékař se ptá i na vysoký tlak, cukrovku, zelený zákal, srdeční infarkt, infekční onemocnění, předešlé operace atd. Je důležité, aby znal váš celkový zdravotní stav, protože některá onemocnění mohou souviset s vašimi zubními problémy. Důležité je také, jestli je pacient na něco alergický (znecitlivující látky, antibiotika, léky proti bolesti apod.). Dále zubař sleduje stav dásní. Upozorní na zánět, odstraní zubní kámen a někdy poučí o správné hygieně. Na závěr sestaví plán ošetření, které zahrnuje nutné preventivní i léčebné výkony, a informuje pacienta o finančních nákladech celého ošetření.

Zubního lékaře můžeme změnit za tři měsíce po poslední návštěvě.

Platby u zubaře

Mnoho lidí si zvyklo, že se u zubaře za některé výkony platí nebo připlácí. Většina zubařů má smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Pojišťovny proplácí například amalgámové výplně, rentgen, injekce proti bolesti při trhání zubu, trhání zubu, léčbu parodontózy.

Připlatit si musíte za bílou zubní výplň, zubní implantát, nadstandardní korunku a za instruktáž o správné zubní hygieně. Zdravotní pojišťovny přesně určují spektrum hrazených standardních výkonů a výrobků i s výší jejich úhrady. Výkony jako plomby, trhání zubů, injekce jsou prováděné pouze stomatologem, na výrobcích, např. korunkách a protézách, pracuje i zubní laboratoř.

Výkony jsou buď plně hrazené, anebo nehrazené pojišťovnou a není zde nic »mezi«, tedy u nehrazeného výkonu pojišťovna nehradí nic. Za bílou tzv. fotokompozitní plombu pojišťovna neplatí ani do té výše, co by hradila za amalgám. U výrobků jsou určeny tři kategorie, první plně hrazená pojišťovnou, druhá, kde výrobky jsou hrazené pojišťovnou částečně s doplatkem pacienta, anebo třetí – bez příspěvku pojišťovny.

Příklad:

Člen můstku fasetovaný (potažený) plastem ... platí pojišťovna 615 Kč

Člen můstku z metalokeramiky (směs keramiky a kovu) ... pojišťovna platí 598 Kč, pacient platí 739 Kč

Celková zubní náhrada imediální (tj. dočasná snímací náhrada, která se nasazuje bezprostředně po vytržení zubů) ... vše platí pacient 4129,90 Kč

Podrobný ceník některých úkonů najdete zde.