Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zubaři: Za plomby ať lidi platí, nebo vypovíme smlouvy

Zubní kaz je nejčastější problém, který stomatologové u svých pacientů řeší
Zubní kaz je nejčastější problém, který stomatologové u svých pacientů řeší  (Autor: Scom)
Autor: ČTK, apk - 
6. června 2011
12:25

Zubaři sdružení do České stomatologické komory (ČSK) kritizují to, že z chystané reformy zdravotnictví vypadlo, aby si pacient za obyčejné plomby platil. Podle vedení ČSK není možné do budoucna veškerou léčbu hradit jen ze zdravotního pojištění. Novinářům to řekl prezident komory Pavel Chrz. Část zubařů dokonce hrozí tím, že vypoví smlouvy s pojišťovnami a bude vybírat od pacientů v hotovosti.

Podle něj člověk může kazům zubů zabránit, pokud se o ně řádně stará. O zdravotnické reformě chce šéf ČSK jednat s premiérem, sejít by se měli dnes odpoledne. S vyřazením amalgámových plomb ze zdravotního pojištění počítala novela, která je součástí reformy ministra Leoše Hegera (TOP 09). Pokud vláda nevyřadí plomby z úhrad zdravotního pojištění, chce část zubařů vypovědět smlouvy s pojišťovnami a vybírat od pacientů v hotovosti.

Zdravotní pojišťovny měly přestat platit i rovnátka lidem nad 19 let a ošetření kořenových kanálků. Zdravotní výbor sněmovny s tím podle Chrze souhlasil. Špičky koalice ho ale na jednání takzvané K9 odmítly, s placením pacientů nesouhlasila nejmenší vládní strana Věci veřejné. Koalice se pak dohodla na zvýšení spoluúčasti pacientů.

Podle stomatologické komory by vyřazení plomb z pojištění ušetřilo kolem dvou miliard, které by se mohly použít na nákladnější léčbu a zákroky. "Z veřejného zdravotního pojištění nelze uhradit veškerou moderní léčbu a je potřeba zásadní kroky, které omezí její spotřebu, provést. Funguje to tak v celém světě," uvedl Chrz.

Zdůraznil, že komora reformu podporovala. Nyní se ale obává, že z chystaných opatření vypadne ekonomická část a budou se týkat jen administrativy. Zubaři usilují o vyřazení obyčejných výplní z pojištění už dlouhou dobu. Podle Chrze za zaplombování zubu dostane lékař 220 korun.

ČSK spočítala, že náklady na ošetření činí asi 400 korun. Ročně lékaři udělají na 6,5 milionu plomb. Podle vedení komory poznatky ukazují, že se zuby kazí kvůli povlaku zvanému plak, který se na nich tvoří. Dá se odstranit řádnou péčí a čištěním, tvrdí. Ke kazivosti zubů mohou přispět i některé choroby, dědičná ale není, zdůraznil Chrz.

arcaben ( 7. června 2011 14:48 )

max898:Co není pravda?Že mám kliku a zuby mám zdravé??Že mě rodiče naučili mimo jiné čistit si zuby??Nebo,že vychcandírkové opět vymýšlí jak z lidí pumpnout další "drobáky"??

egal ( 7. června 2011 08:12 )

jak si takovej sajrajt může v dnešní době nechat dát do úst

anasyi ( 6. června 2011 22:33 )

max

max898 ( 6. června 2011 20:22 )

Vždyť to sem chtěl říct , že je to u každého jinak. Já taky nemám se zuby problém , ale jak říkám , to že se o své zuby lidi starají , jim ještě nezaručuje , že s nimi nebudou mít nikdy problémy.Není to jenom o správné hygiéně. Vliv na to má druh stravy , genetika , ženy v těhotenství jsou náchylnější na kazy.

arcaben ( 6. června 2011 20:15 )

Ahojky,ále už jsem si připadala jako pes,který se honí za vlastním ocasem .Stala se taková zvláštní věc,krachla firma a já přistála nosánkem na dlažbě...jsem přemýšlela jestli nemám písnout do Plesku do rubriky "PŘÍBĚHY" .Dobrý už jsem se,já hňupka,opět zařadila do prc procesu a můžu tak,s úsměvem na tváři,opět živit bandu pijavic a třeba mi časem zbyde i na amalgánovou plombu.Jinak ta,co píše o zázraku čištění chrupu,by opravdu měla,se stejným zanícením,přihodit zážitek z gyndy,to bychom se teprve dozvěděly jaké jsme.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa