Na první pohled analog od sýra nepoznáte. Výrobci mají různé finty, jak zákazníka nachytat. „Příkladem může být výrobek nazvaný Lidový smažák. Díky tomuto názvu by zákazník čekal, že jde o smažený sýr, ale i když je to náhražka, výrobce neporušil zákon, protože v názvu není slovo sýr.

Podobné je to u výrobku s názvem Balkán. Výrobce opět nic neporušil, ale zákazník často netuší, že jde o imitaci. Ve vzhledu se náhražkové výrobky prostě vůbec nemusí lišit, navíc když je výrobci ještě zabalí do podobných obalů a tvarů,“ varuje Jiří Kopáček, přední odborník na mléko a mléčné výrobky a předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

„Pokud výrobce nahradil některou ze základních složek mléka nemléčnou složkou, pak už se výsledek nemůže jmenovat sýr, máslo, smetana nebo jogurt. A je jedno, jak velkou část nahradil. I kdyby to udělal jen v jednom procentu objemu, tak to musí zákazník poznat i podle názvu,“ vysvětlil pro server receptnazdravi.cz Kopáček.

Jaká je realita v obchodech? Třeba pizza hrdě nesoucí název: »Šunka, slanina, sýr«, obsahuje jen 3,4 % mozzarelly, zbytek jsou rostlinné tuky! V názvu tak nemá slovo sýr co dělat! Při koupi to však nepoznáte, až po detailním prostudování složení výrobku...

V regálech je poznáte jen někde

„Správně se tyto analogy, tedy imitace nebo náhražky, označují například jako potravinový výrobek, tavený krém, tavený výrobek, fermentovaný výrobek a podobně,“ upozorňuje Kopáček. Některé obchodní řetězce takové výrobky ve svých regálech jako alternativu označují, zdaleka to však nedělají všichni...

Analog? Mazlavý a bez chuti!

Bohužel ten pravý rozdíl poznáte v momentě, kdy se do »nesýra« s chutí zakousnete. „V tuhosti a pevnosti je rozdíl patrný. Například analogové napodobeniny sýra jsou drobivé, neelastické. A o chuti ani nemluvě. Záleží na tom, co výrobce nahradil. Je-li to tuk, což většinou je, pak bývá chuť margarínová až lojovitá, necharakteristická pro sýr,“ zakončuje Kopáček.

V čem se analog liší a jak se vyrábí?

Pravý sýr a analog sýra se liší složením i výživovými hodnotami a musí to být vyznačeno na obalu. U analogu dochází k náhradě dražšího mléčného tuku levnějším rostlinným tukem. Nejhorší je palmojádrový tuk. To je olej, který není výhodný ani z pohledu výživového, navíc může obsahovat i více tzv. trans-mastných kyselin, které mohou být i karcinogenní. Ale ne každý rostlinný tuk musí být závadný.

Fotogalerie
6 fotografií