„Vláda jmenovala několik svých zástupců, například exministra Tomáše Julínka a další a ti mají dozírat na správné hospodaření VZP,“ vysvětluje Olejár. „Tito lidé za členství v dozorčí radě pobírají peníze a hlavně jich by se nyní vláda měla ptát, proč je největší zdravotní pojišťovna u nás v takovém problému.“

Dalším důvodem je podle něj i obrovská částka vydaná za projekt IZIP, což je zavedení zdravotních knížek pacientů. Tyto knížky si zatím pořídilo jen velmi málo lidí a do systému je zapojen jen malý zlomek lékařů.

„Další černou dírou, kde mizí peníze, je například letní akce Mořský koník – prázdninové pobyty pro děti u moře. Před sezónou se na náklady VZP vydá skupina úředníků na inspekční cestu, aby vše na místě zkontrolovali. Na to by klidně stačili dva lidé, ale zpravidla jich jezdí z VZP mnohem víc,“ dodává k neekonomickému hospodaření prezident Svazu pacientů.

Současné problémy mohou také vést k tomu, že někteří lékaři budou přemlouvat pacienty, aby se od VZP přeregistrovali jinam. „Jestliže bude od nového roku platit, že člověk může změnit zdravotní pojišťovnu jen jednou ročně, je to velmi pravděpodobné,“ tvrdí Olejár.

Fotogalerie
1 fotografie