Na vyšetření jsem šla až v novém roce. Výsledek ultrazvuku mě potěšil – tuková bulka. Jenže specialistovi z mamologické poradny se to nezdálo a rozhodl se, že bulku odstraní. Za tři dny mně v lokální anestezii bulku vyoperoval a poslal na histologii.

Agresivní zhoubný nádor

Za čtrnáct dní mi pan doktor z mamologie volal, ať přijedu a vezmu s sebou manžela. To už mi bylo podezřelé. Pak mi opravdu citlivě sdělil, že jsem měla v prsu velice agresivní nádor a také mi nastínil, co mě do budoucna čeká. Byl to pro mne šok. Vždyť mému synkovi byly tehdy 3 roky!

Obě prsa pryč

A tak začal lékařský maratón. Už v únoru jsem absolvovala první kolo chemoterapie a pak dalších sedm. Vypadaly mi vlasy, řasy i obočí. V září jsem šla na operaci, při které mi odebrali oba dva prsy, a krom paruky jsem vyfasovala i epitézy (anatomicky tvarované vložky do podprsenky). Samozřejmě jsem si vzala o číslo větší, než byla moje původní velikost, a hrdě jsem je začala nosit.

Kompletní žena

Dnes jsem již po první plastické operaci a v červnu podstoupím druhou, při které mi lékaři dodělají i bradavky. Jsem opět kompletní žena, obohacená o velikou zkušenost. Vážím si života a prožívám každičký den s mou úžasnou rodinou. Vážím si strašně moc i mého manžela, který stál celou dobu při mně. Nevadilo mu, když mi vypadaly moje dlouhé vlasy, nevadilo mu starat se o mne, když mi bylo zle, a už vůbec mu nevadilo, že mi sebrali prsa. Mám výjimečného muže, kterému patří veliký dík. Bohužel nebývá to většinou všude tak ideální jako u nás. Až 80 % partnerství se po vyřčení diagnózy rakovina prsu rozpadne.

Chtěla bych apelovat na všechny ženy: Je potřeba, abyste se samy kontrolovaly bez ohledu na svůj věk, protože rakovina si nevybírá.

Ruce na prsa

Petra se společně s dalšími pacientkami zapojila do projektu Ruce na prsa, který upozorňuje ženy na to, jak je důležité samovyšetření prsou, a na význam prevence rakoviny prsu.