Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podle lékaře Hanka (36) neměla šanci otěhotnět: Po vyřčení diagnózy už nebylo nic jako dřív

Hanka si vyslechla od lékaře strašný ortel. Teď je šťastnou matkou.
Hanka si vyslechla od lékaře strašný ortel. Teď je šťastnou matkou.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Iva Dvořáková - 
28. ledna 2014
05:00

Bylo mi 28 let a v prsu jsem si nahmatala bulku. Nevěnovala jsem tomu velkou pozornost. Jsem lékařka a jakoukoliv zhoubnou diagnózu jsem považovala za nemožnou: V tak mladém věku to mohla být cysta, fibrom a podobně. V koutku duše mě ale přece napadlo: co když je to rakovina?

V mammologické poradně mi doporučili drobný chirurgický zákrok v nemocnici, kde pracuji. Styděla jsem se před kolegy, které všechny dobře znám a tak jsem si vybrala chirurgickou kliniku v Motole. Představovala jsem si, že si v nemocnici odpočinu, pořádně se vyspím a něco pěkného si přečtu.

Dvě operace za sebou

Pak přišel šok. Po operaci mi lékař opatrně sdělil, že peroperační histologie (mikroskopické vyšetření vzorku v průběhu operace) ukázala na zhoubnou diagnózu. V tu chvíli se v mé hlavě rozjely nejčernější scénáře a nic už nebylo jako dřív. Druhý den bylo třeba operaci opakovat a já souhlasila s rozsáhlejším výkonem, který zahrnoval vyjmutí poloviny prsní žlázy a podpažních uzlin. Celkový kosmetický efekt byl výborný, ale týden v nemocnici pro mne byl naprosto nekonečný. Nebýt úžasných prarodičů, kteří mne téměř denně navštěvovali, nevím, jak bych to zvládla.

Léčba i práce současně

Následovala chemoterapie a ozařování. Měla jsem obrovské štěstí na skvělé pracoviště a na nejlepší a nejcitlivější personál. Po tomhle kolotoči jsem byla léčena antihormonální zajišťovací léčbou. Po čase jsem si ji aplikovala sama a nemusela tak často do nemocnice. Po celou dobu léčby jsem pracovala a věnovala se své lékařské profesi. Práce měla pro mne tehdy obrovský význam. Měla jsem pocit, že dokud pracuji, tak není všechno ztraceno, jsem pořád k něčemu a není tak zle. Lepší, než se užírat doma.

Přišel »ten pravý «

Za nějaký čas jsem potkala »toho pravého« a začala uvažovat, jestli budu moci mít děti. Jeden lékař mi totiž během léčby nešetrně sdělil, že nikdy neotěhotním. Tehdy mne to sice ranilo, ale neřešila jsem to. Teď mi to ale začalo vrtat hlavou a hned jsem si sháněla informace v literatuře a na internetu. Nakonec jsem otěhotněla téměř na první pokus, což mne příjemně překvapilo.

Syn a další potomek na cestě

Narodil se nám zdravý úžasný syn, kterému je nyní rok a půl a brzy se mu narodí sourozenec. Jsem šťastná, že všechno takhle dopadlo. Pravidelně chodím na kontroly a ze své hlavy určitou nejistotu nikdy nevymažu. Nicméně při své práci neopomínám všem ženám připomínat samovyšetřování prsou (i když pracuji v jiném oboru). Takové připomenutí mi zabere ne více než 30 sekund nebo minutu, ale jim to může zachránit život. Je alarmující, jak málo ženy o tak snadné prevenci vědí!

Ruce na prsa (www.rucenaprsa.cz)

Martina se společně s dalšími pacientkami zapojila do projektu Ruce na prsa, který upozorňuje ženy na to, jak je důležité samovyšetření prsou a na význam prevence rakoviny prsu. 

jany ( 28. ledna 2014 13:32 )

ne, mamograf nic nevyvolal, nasel uz hotovy nador. alternaivni lecba znamena skoro vzdy umrti.

jany ( 28. ledna 2014 13:31 )

kdyby to neudelali /nevysetrili me), nenasli by mi rakovinu. jsem neni bez rakoviny, zije se mi docela dobre

jany ( 28. ledna 2014 13:30 )

ktery onkolog to rika? jak se zahauji metastazy? to me zajima. babske rady o tom, ze operace rozjede dalsi bujeni, nemyslim. slutecne lekar,e onkology. mne treba nikdo z onkologu tohle nerekl

gogo ( 28. ledna 2014 11:14 )

Ano, máte pravdu, ale co radíte ? Čekat až je útvar nahmatatelný ? Pak již ale může být pozdě..

gogo ( 28. ledna 2014 11:12 )

Rada starých zkušených onkologů zní : Nenechat si dělat nikdy žádnou biopsii (která zahájí metastázy) a pokud se ukáže při odstraňování bulky, že se nejedná o cystu, ale o zhoubný útvar (dá se zjistit přímo ještě za narkózy operované), tak okamžitě odstranit vše až na žebra ! Jediná spolehlivá varianta !

Zobrazit celou diskusi