Co by měl říkat jeden z nejbohatších Čechů - uhlobaron Zdeněk Bakala (47). Jeho bohatství se jen za minulý týden smrsklo o 25 miliard korun. A tím, jak ztrácejí akcie firmy NRW, se zmenšuje každým dnem dál.

Fotogalerie
2 fotografie

Bakala už odepsal skoro tolik, kolik všichni čeští drobní akcionáři dohromady. Ti během posledních dvou týdnů na burze ztratili 35 miliard. I když Bakalovi zřejmě nehrozí, že by skončil v chudobě, každá ztracená miliarda zamrzí. Miliardář, který si staví superluxusní sídlo na Šumavě, už čtyři roky žije s někdejší Miss Československa a současnou šéfkou soutěže krásy Česká Miss Michaelou Maláčovou (35), která mu porodila dceru Anabell a syna Arona. Co ta říká současné nelehké situaci svého partnera?

"To je zákon burzy. Nahoru a dolu. Když to člověk umí, nemusí se bát. Myslím, že se to Zdeňka ani nijak nedotklo. Naopak, všechno špatný, pro něco dobrý. Aspoň se pročistí vzduch," prozradila Blesku Maláčová. A dodala, že jí se to netýká už vůbec: "Je to pouze jeho věc. Ani si nemohu myslet, kolik ročníků České Miss by ta ty peníze šlo uskutečnit. Já na soutěž nepoužívám Zdeňkovy peníze. Naopak si hledám sponzory."

Bakala se stal jedním z nejbohatších Čechů právě proto, že zprostředkovaně ovládá 40 procent těžební společnosti NWR. Majitelka černouhlené firmy OKD totiž úspěšně vstoupila jak na pražskou, tak i londýnskou burzu. Podle odhadů představoval Bakalův podíl majetek 60 miliard korun. To bylo ovšem ještě dřív, než před pár dny začaly akcie celosvětově prudce padat.

Co by se za to dalo pořídit
* Výstavba zóny s kancelářemi, obchody a luxusními byty místo Masarykova nádraží v Praze
* Rychlostní silnice R 35 přes Pardubický kraj, která má propojit západ s východem republiky
* Opravit všech 2 tisíce mostů v katastrofálním stavu, které ohrožují bezpečnost motoristů
* Prodloužit pražské metro na ruzyňské letiště o 13 kilometrů a devět nových stanic
* Pět let platit za všechny Čechy poplatky u lékařů, v nemocnicích a za recepty
* Postavit pět největších akvaparků ve střední Evropě jako je Aqua Palace v Čestlicích
* Koupit asi 270 Leksellových gamma nožů na operace mozku, na který se pořádala sbírka