Češi platí za své půjčky příliš vysoké splátky. A zbytečně. Spotřebitelské úvěry je totiž možné v průběhu splácení optimalizovat a hodně při tom ušetřit. „Experti na optimalizaci úvěrů vám pomohou snížit měsíční splátku až o polovinu. A to se rozhodně vyplatí,“ radí Petr Plocek z UniCredit Bank.

1) Dluhy plaťte včas

Splácíte své finanční závazky bez problémů a včas? Pak máte výhodu. Řádně platícím klientům řada bank nabízí lepší podmínky.

2) Žádejte o snížení

Pokud řádně splácíte, může vám optimalizace snížit úrokovou sazbu téměř na polovinu. V průměru může klient ušetřit více než 40 tisíc korun. Je také možné půjčit si více peněz za stejnou nebo dokonce menší měsíční splátku.

3) Dohledejte smlouvy k úvěrům

Splácíte spotřebitelský úvěr, kontokorent nebo kreditní kartu? Zkontrolujte si smlouvy, možná vás překvapí, jak jsou nevýhodné. Pokud půjdete žádat o optimalizaci, vezměte si smlouvy s sebou. Banka potřebuje přesně znát vaše závazky a podmínky jejich splácení.

4) Spočítejte si úsporu

Optimalizace úvěrů je novinka, kterou mají v nabídce jen některé banky. Existují aplikace, které vám přibližnou úsporu spočítají už v pohodlí vašeho domova. Najdete je například na www.splatkomat.cz.

5) Nebojte se zeptat

Svět financí vyžaduje odborné znalosti. K soudu také jdete společně s advokátem a ani zuby si netrháte sami. Stejnou péči potřegbují i peníze. Proto se vyplatí zavolat osobnímu bankéři, nebo finančnímu poradci. Poradí vám a případně navrhne konkrétní řešení, jak optimalizací ušetřit.

6) Nechte se hýčkat

Máte nějaký úvěr? Pak jste sice dlužník, ale za půjčení peněz platíte dohodnutý úrok. Proto jste zároveň ZÁKAZNÍK. Máte nárok na důstojné zacházení nebo dokonce hýčkání. Žádejte nabídky, jak své úvěry optimalizovat a tím ušetřit.

7) Optimalizaci můžete zkusit kdykoliv

O optimalizaci spotřebitelských úvěrů můžete požádat v podstatě kdykoliv. Lidé se často bojí, že za předčasné splacení úvěrů zaplatí bance sankce a místo úspor se jim tak zvýší náklady. Při žádosti o optimalizaci se proto ptejte, jestli je v ní zahrnuté i případné zaplacení sankcí.

8) Smlouvy čtěte celé

Nepodepisujte nic, co vám není jasné. Nechte si všechno vysvětlit, třeba i dvakrát. Musíte rozumět tomu, co podepisujete, aby nedošlo k nedorozumění.

9) Vyžádejte si potvrzení o uhrazení závazků

Mějte přehled od koho a kolik máte půjčených peněz. Optimalizací si můžete sloučit všechny dluhy do jednoho, který budete splácet. Od původních věřitelů si vyžádejte potvrzení, že byly vaše úvěry splaceny, zabráníte tak možným pozdějším sporům.

10) Sledujte konkurenci

Mezi bankami a finančními institucemi panuje konkurence. Sledujte, co kdo nabízí a čas od času si ověřte, jestli je váš optimalizovaný úvěr stále výhodný. Optimalizovat ho totiž můžete opakovaně a prakticky kdykoliv.