Dlužit někomu peníze dnes není nic ostudného. Horší je, když je nevracíte, jak máte. Věřitel má pak jedinou možnost – obrátit se na soud, který pak nařídí exekuci a pověří exekutora. Ten už z vás peníze vymůže. Jenže částka je nakonec vyšší právě o soudní výlohy, odměnu advokátovi věřitele a odměnu exekutorovi.

Jak tomu předejít?

* V prvé řadě splácejte dluhy včas. Ocitnete-li se v situaci, že z nějakého důvodu nemůžete splácet, kontaktujte věřitele a zkuste se domluvit na odkladu splátek. Jednoduše řečeno, všechno je lepší, než nedělat nic.

* Pokud ale taková situace už nastala, nenechte se exekucí překvapit. „Vyzvedávejte si poštu. Jestli se nezdržujete na adrese trvalého bydliště, máte další možnosti. Buď si na obecním úřadě nechte do Centrální evidence obyvatel zapsat doručovací adresu, nebo si zdarma na CzechPointu zaevidujte datovou schránku,“ radí prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

* Ověřit si, že proti vám není vedeno exekuční řízení je snadné. Nahlédnout můžete do Centrální evidence exekucí ZDE (za poplatek 60 Kč) nebo navštívit okresní soud v místě vašeho trvalého bydliště.

* Jakmile se dozvíte, že probíhá exekuční řízení, kontaktujte exekutora a navrhněte řešení. Kontakt najdete na stránkách Exekutorské komory www.ekcr.cz, kde je seznam všech soudních exekutorů s adresou, kontakty a úředními hodinami. Ověříte si tak také samotný úřad exekutora.

* Často je pro laika celá ta soudní mašinérie složitá. Poraďte se proto s odborníky. Právníci exekutorských úřadů poskytují bezplatnou právní pomoc formou poraden jednou týdně v Praze, Brně a Plzni. Je nutné se telefonicky objednat na čísle 515 917 586.