Blesk ve spolupráci s platovým průzkumem Platy.cz hledal osm nejlépe placených profesí ve všech krajích České republiky. A vyplynuly z toho velmi zajímavé informace. Nikoho asi nepřekvapí, že platy manažerů se pohybují na příjemně vysokých cifrách. V některých krajích se jim ale v patách drží (a někde je i předběhnou) platy počítačových odborníků, lidově »ajťáků«. A kdo a kde je placený nejlépe?

Na úplný vrchol pomyslného žebříčku se vyšplhal IT architekt v Praze. Ten si přijde na příjemných 68 767 korun. V patách se mu ale drží finanční manažer z Jihomoravského kraje s platem 65 917 korun.

Nejedná se přitom o žádná zkreslená čísla. Výdělky, které sleduje průzkum Platy. cz, jsou skutečné, tak jak je přiznávají sami lidé. „Je potřebné vědět, že nejde o žebříček pozic s nejvyššími platy,“ říká Lubomír Valenta, manažer platového průzkumu Platy.cz pro Českou republiku.

Pořadí je podle něj dané tím, na jakých pozicích pracovali lidé, kteří se zapojili do průzkumu za dané období. „V žebříčku záměrně neuvádíme pozice z vrcholového managementu, vzhledem k tomu, že je jasné, že lidé z nich vydělávají nejvíce,“ doplnil Valenta. V

ýjimkou z pravidla, tedy krajem, kde nekralují manažeři, »ajťáci « nebo technici, je Karlovarský kraj. Tabulku nejlepších výdělků tu vedou nijak přeplácení účetní a zdravotní sestřičky. Téměř jistě to ale nebude proto, že nikdo jiný než oni na Karlovarsku více nevydělává. Spíš je důvodem fakt, že v tomto kraji s vysokou nezaměstnaností a nízkými výdělky se ti lépe placení se svými příjmy příliš nechtějí chlubit.

Zapojte se do ankety!

Berete víc a přitom jste svou profesi v TOP osmičce nenašli? Tak se zdarma zapojte do anonymního průzkumu na www.platy.cz. Ať všichni vědí, kde se dají vydělat slušné peníze!

Fotogalerie
13 fotografií