Statistika je neúprosná. Výdělek se liší podle pohlaví. A výrazně! Nejčastější mzda žen je podle statistiků 16 tisíc korun hrubého, kdežto u mužů už je 21 tisíc. „Kolik budete brát, záleží na tom, jestli jste se narodili jako muž, nebo žena,“ potvrzuje statistička Jitka Erhartová. A nezáleží dokonce ani na vzdělání. Vysokoškoláci sice mají obecně vyšší platy, ale vysokoškolačky na ně musí odpracovat více hodin než muži.

Statistici mají ale ještě jednu špatnou zprávu. Na průměrný plat nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců! Částka 26 067 Kč, což je podle aktuálních údajů průměrný plat v Česku, je tak pro většinu národa nedostižným snem.

„Nejčastější mzdy jsou přitom okolo 20 000 korun hrubého,“ říká Dalibor Holý, ředitel statistik trhu práce a rovných příležitostí. Průměr vytahují nahoru velmi vysoké mzdy hrstky ředitelů a prezidentů velkých firem. Více než 100 000 korun hrubého měsíčně přitom bere jen pouhé jedno procento zaměstnanců.

A že jsou lidé na informace o průměrné mzdě velmi citliví, dokazují i rozhořčené e-maily a rozzlobené telefonáty, které po každém zveřejnění statistik míří do Českého statistického úřadu.

Platy se zvedly. Nejvíc těm, kteří vydělávají….nejvíc

O stovky i tisíce procent se za poslední roky zvýšily platy v Česku. Bohužel pro většinu národa ale nejrychleji rostou nejvyšší mzdy. Ty nižší se pak nahoru soukají poměrně neochotně. Další zádrhel je i v tom, že platy se za poslední desetiletí sice zvedly, ale zároveň se zvedly i ceny. A všeho! Takže za cifru, kterou většina vidí na výplatní pásce, si koupí zhruba totéž nebo jen o málo více než před lety.

Hrubé měsíční mzdy za posledních 23 let
Autor: Archiv Blesku