ONLINE CHAT
dobry den manzel mel rakovinu tlusteho streva ma vyvod je nutno poslat dceru a syny na vysetreni je jim 35 31 a 32 let dekuji moc (lida )
Foto
Záleží na věku, v němž onemocněl. Obecně by preventivní vyšetřneí měla začít o 5-10 let dříve, než onemocněl nejmladší nemocný v rodině. Rakovina tlustého steva je nesmírně častým onemocněním - budeme se tedy setkávat s rodinami, kde se vyskytuje. Není třeba mít zvýšené obavy - preventivní vyšetření pomocí testu na skryté krvácení do stolice nebo kolonoskopie by mělo být postačující.
Dobrý den, chtěla bych slyšet Váš názor, v r. 1990 měla maminka pro karcinom vaječníku vše odebráno včetně slep. střeva. Prodělala chemoterapie. V r. 2004 po smrti manžela recidiva - pozor, vaječ. nádor. Opět chemo, prý zůstala vaječ, tkáň. Když jsem se ptala onkologa, jak je to možné, doslova řekl, který dobytek jí operoval. Tímto způsobem se u nás léčí, děkuji.(Danča)
Foto
Rakovina vaječníků patří mezi nejzákeřnější nádorová onemocnění. Pravděpodobnost návratu nemoci - recidivy - je i v časných stádiích velmi vysoká. Návrat nemoci po takto dlouhé době je vzácnější, ciméně se sním setkáváme a s provedením oepračního zákroku patrně nesouvisí. I když odstraníme dělohu, vaječníky, vejcovody a řadu dalších tkání, nádor se může vrátit - a stále je to tentýž nádor. Návrat nemoci u tohoto typu rakoviny nesouvisí s tím, zda byl vaječník ponechán nebo ne.
dobry den mam telisko v sobe 25 let nevadi to dekuji za odpoved(lida )
Foto
Jednoznačně vadí. Tělisko by mělo být ponecháno pouze 5 let, pak případně vyměněno za nové, ale v každém případě odstraněno.
Dobrý den, moje maminka zemřela na rakovinu vulvy.Byla operovaná v 60 letech, za 10 let se rakovina objevila znovu, v 70 letech zemřela. U mě se objevila leukoplazie na zevním pohlavním ústrojí přibližně ve 40 letech, nyní je mně 51. Má to nějakou souvislost? Děkuji(Jitka)
Foto
U těchto onemocnění souvislost není.
Nevime o tom,ze by nekdo z nasi rodiny v minulosti zemrel na rakovinu.Ovsem ja sama i moje sestra jsme onemocnely rakovinou prsu.Je potreba,aby nase deti/jeji dcera a muj syn/byli nejak pravidelne sledovany a jak postupovat.Jak velke nebezpeci jim geneticky hrozi.Dekuji za odpoved a preji hezky den.Katerina R.(Katka Robova)
Foto
Pokud alespoň jedna z vás onemocněla před menopauzou, je vhodné provést genetické vyšetření u Vás nebo u sestry. Doporučení pro vaše děti by se pak odvíjelo od výsledku.
Dobrý den, v naší rodine byl diagnostikován Lynch.syndrom. Maminka a babička jsou nositelkami dané mutace.Obě byly už léčeny (rakovina dělohy)a jsou nyní v pořádku.Prababička bohužel zemřela v 50 letech (rakovina tlust.streva) Babičce je 80 let a mamince 60. U mne byl Lynch.syndom také diagnostikován (30 let). Chodím na prevent.prohlídky.Co je možné ještě v danou chvíli udělat??Je možnost nějak onemocnení předejít??Nebo podstoupit nejakou preventivní léčbu. Mám dvě malé děti a v případě dané diagnozi,bych ráda věděla o všech možnostech. Děkuji za odpověd.(Amanda)
Foto
Kromě pravidelných vyšetření tlustého střeva a močových cest je možné nabídnout i preventivní operaci - odstranění tlustého střeva. Záleží také na tom, v kterém genu je dědičná dispozice. Za Lynchův syndrom odpovídají změny, které lze nalézt v několika genech - každá změna může disponovat k trochu jiným projevům. Tady by bylp na místě poradit se s klinickým genetikem, který se specializuje na onkogenetiku, nebo s klinickým onkologem v tzv. ambulanci preventivní onkologie. Jedna funguje např. v naší Všeobecné fakultní nemocnici, na Moravě je to v Masarykově onkologickém ústavu nebo v Novém Jičíně.
Dobrý den, pane docente, je možné dát si udělat testy na rakovinu, když moje maminka zemřela na rakovinu štítné žlázy? Kde a jak tyto testy probíhají, a kdo mi může dát doporučení k těmto testům?Děkuji a přeji vám pěkný den. Jarča(Jaruška)
Foto
Žádný jednoduchý test neexistuje - pokud byste měla potíže, mohl by se udělat ultrazvuk štítné žlázy, na druhou stranu pravděpodobnost, že by tato rakovina vznikla i u Vás, je nízká.
Pochádzam z rodiny, kde sa vyskytla vo vysokej miere rakovina prsníka a iné. Babka,mama,sestra, sesternica. Chodím pravidelne na prehliadky raz do roka. Uvažovala som, že si dám urobiť testy na genetickú predispozíciu. Upustila som z tohto postupu, nakoľko skutočnosť, že mi potvrdia to, čo už dnes viem považujem viac za stresujúce, lebo toto zistenie ešte nezabráni výskytu ani liečbe. Iba mi zhorší život v strachu. Opakujem, chodím na dôkladné preventívne prehliadky včetne mamografie. Vyvrátite mi tento názor? Zuzana(Zuzana)
Foto
Děkuji - velmi pěkně jste ukázala, že genetické vyšetření může někomu starosti spíše přidat. Na druhou stranu, pokud víme, že žena tuto dispozici má, můžeem jí nabídnout preventivní operace - tedy odstranění prsů s rekonstrukcí, případně odstranění vaječníků a vejcovodů. Tyto postupy nikdy nesníží riziko na nulu, nicméně velmi ho nule přiblíží. Preventivní prohlídky u žen s dědičnou dispozicí mohou (a mají) najít nádor včas - to se týká především prsů, kde dokážeme nádory velmi dobře léčit a vyléčit bez velké újmy pro ženu. U žen s dědičnou dispozicí je však třeba dělat preventivní vyšetření každých 6 měsíců. Samozřejmě každá žena musí sama zvážit, co jí informace z genetického vyšetření přinese v případě, že je pozitivní - zda jistotu, že má podstoupit sledování a event. operace, nebo strach z vysokého rizika onemocnění (které však nikdy není 100%).
Hezký den pane docente, z důvodu zhoubného onemocnění dělohy, která mně byla s vaječníky a pánevními uzlinami odoperována, bych se chtěla zeptat, jaká je pravděpodobnost vzniku rakovinného bujení u mého syna případně u jeho dětí. Děkuji.(Zdena)
Foto
Pokud se jednalo o tzv. karicnom endoemtria (sliznice děložní) a v rodině nikdo další neonemocněl rakovinou endometria nebo tlustého střeva, pak není riziko nádorů u Vašeho syna (alespoň posuzováno stran dispozice z Vaší větve rodiny) zvýšené.
Dobrý den, pane docente, maminka mi zemřela na rakovinu - sarkom retroperitonea. Může mě tato nemoc z hlediska dědičnosti také postihnout?(Věra Cahová)
Foto
Je to velmi málo pravděpodobné.
Dobrý den pan docente, ráda bych věděla, jestli se mám obávat zhoubného nádoru,když můj otec ve svých devadesáti letech onemocněl rakovinou prostaty (zemřel v 95ti na aterosklerózu) a maminka zemřela v 93letech na rakovinu slepého střeva).Zajímalo by mne,jestli mám dědičné dispozice, když oba moji rodiče onemocněli rakovinou až v tak pozdním věku. Děkuji za odpověď.(M.Šipková)
Foto
Vzhledem k věku a také vzhledem k tomu, že tyto nádory spolu nesouvisí, bych se zvýšeného rizika nebál. Každý z nás však nějaké základní riziko má.
Dobrý den, ráda bych věděla, zda mi geneticky hrozí rakovina, na rakovinu mi zemřeli oba dědečci (jeden rakovina hrtanu a druhy jater - podotýkám, že nepil!!) a maminka vyhrála boj nad rakovinou vaječníku. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Zuzana (Zuzana)
Foto
Onemocnění u dědečků by mě netrápilo - za mnohem závažnější považuji onemocnění karcinomem vaječníků u Vaší maminky. Všechny ženy s karcinomem vaječníků mají cca 10-14% riziko, že nesou dědičnou dispozici. Gentické vyšetření by tedy bylo vhodné a podle výsledku doporučení prevence.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké je riziko rakoviny u mého přítele, jehož otec i bratr zemřeli na rakovinu tlustého střeva, otec ve 44 letech a bratr ve 39 letech, příteli je 56 let(Stáňa)
Foto
TO je velmi závažná rodinná historie, především pro nízký věk, v němž oba příbuzní onemocněnli. U Vašeho přítele (lépe však u tatínka nebo bratra) by bylo vhodné provést genetické vyšetření. Riziko by se pak odvíjelo od výsledku.
Domnívám se, že možná každá rodina je rakovinou nějak dotčena - můj děda zemřeo na rakovinu hrtnau(celý život kouřil fajfku) a můj otec zemřel na rakovinu tlustého střeva ve svých 73 letech (před 10 léty, mamince je 81, mě je 50 let, pravidelně absolvuji testy "psaníčka", jsem krevní skupina 0negativní o které se říká že s konzumovaným masem vypořádává nejléúpe ze všech kr. skupin, žeje to skupina původní - ze keteré se vyvinuly ostatní kr. skupiny. Zajímalo by mě zda testy stoice formou "psaníček" jsou dostaečné, případně jaké další lze absovovat, a v poslední době se mluví o zázračných účincích pravidlené konzumace rozpuštěné jedné sody v javorovém sirupu? Co je na těchto účincích pravdy-je vůbec něco takového....?? Děkuji Vám za odpověď.(Hanka S. Plzeňsko)
Foto
Každý třetí člověk onemocní rakovinou - tedy máte pravdu, že je zasažena téměř každá rodina. Nádory, které popisujete v rodině spolu zřejmě nesouvisí. Testování skrytého (okultního) krvácení do stolice je skvělá metoda. Lze ji event. nahradit kolonoskopií - tedy vyšetřením tlustého střeva, při němž je konečníkem zavedena hadice s optikou a lékař si celé tlusté střevo prohlédne - tato metoda je méně příjemná, ale citlivější a lze ji opakovat v delších intervalech. Žádné zázračné preventivní prostředky mi bohužel nejsou známy.
DObrý den, můj manžel má diagnostikován Lynchův syndrom. Podědil ho po mamince. Zjistili jsme to díky karcinomu tlustého střeva, který prodělal. Máme dvě malé dcery a bylo nám sděleno, že testy, které by odhadily, zda i ony jsou geneticky zatížené (pravděpodobnost je vysoká) jim udělají až v jejich 18 letech, pokud k tomu dají souhlas. Je tomu opravdu tak? Nemůžeme už nyní my, jakožto jejich zákonní zástupci, domáhat se genetického vyšetření? Mnohokrát děkuji za odpověď.(VLaďka)
Foto
Děkuji za skvělý dotaz. Děti v tomto případě nejsou ohroženy vznikem rakoviny. Proto odkládáme gentické vyšetření až do dosažení dospělosti, aby si každý mohl sám rozhodnout, zda chce tuto informaci znát. Pro někoho nemusí být jednoduché žít s vědomím, že má 80% riziko vzniku nádoru. Na druhou stranu pokud víme, že někdo tuto dispozici má, můžeme mu nabídnout preventivní operaci (preventivní odstranění tlustého střeva). Pokud by se Vaše děti rozhodly, že vyšetření nechtějí podstoupit, mohou být i v tom případě zařazeny do systému velmi pečlivého sledování. Vše se ale týká až dospělého věku, tedy v tuto chvíli nejsou děti ohroženy. Pravděpodobnost, že zdědily dispozici je 50%.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jaká je u mne nebo u mých dětí šance onemocnění rakovinou,když má maminka měla myelodysplastický syndrom a rakovinu prsu a uzlin.Po operaci prsů byla rakovinná ložiska odebrána a uzliny s metastázami u obou podpaží taktéž.Po operaci užívala hormonální lék Femara.Po oeraci byly všechny kontroly v pořádku.Bohužel ale zemřela, myelodysplastický syndrom se nepodařilo vyléčit. Děkuji za odpověď.(Štěpánka)
Foto
Jako příčinu vzniku rakoviny u maminky bych viděl spíše myelodysplastický syndrom, který způsobí poruchu imunity, než dědičnou zátěž. Nepíšete, v kolika letech maminka onemocněla. Bylo-li to však po přechodu, pak bych obavu ze zvýšeného riziko vzniku nádorů neměl. Každý z nás však, i když nemá rodinou zátěž, má určité riziko, že se u něj v průběhu života rakovina objeví.
Dobrý den,měla bych dotaz, od kolika let je možné krevní testy na rakovinu zkoušet /kdy hradi zdr.pojištovna/ , a jak se jmenují, pro případ řešení s gynekologem. Děkuji. Dagmar 36let.(Dagmar )
Foto
Nevím přesně, které testy máte na mysli. Jedná-li se o genetické vyšetření (genetickou testaci), pak je teba, aby ji doporučil klinickýc genetik - v tom případě ji hradí pojišťovna. JInak je vyšetření extrémně drahé, analýza genů BRCA1/2 stojí např. cca 60.000 Kč. Existují ještě vyšetření tzv. nádorových markerů - látek, které se v krvi zvyšují při přítomnosti nádoru v těle (ale pozor, nejen tehdy). Takové vyšetření má však být provedeno pouze, pokud má žena nějaké obtíže, jejichž příčinou může být nádor. Nemá smysl je provádět u zdravé ženy. Jednoduchý test z krve, který by odhalil rakovinu v tuto chvíli neexistuje.
Dobrý den, chci se zeptat na riziko svého onemocnění rakovinou. je mi 58 let. Moje babička měla rakovinu prsu v cca 55 letech a prodělala amputaci.Tehdy se to jinak nedělalo. Potom se dožila 86 let. Maminka (jeji dcera) měla také rakovinu, kterou jí našli v ústní dutině. Zemřela v 47 letech. Jaké je riziko u mě, když jsem již "překonala" obě věkové hranice? Děkuji.(Marie Lenková)
Foto
Rakovina u maminky s nádorem u babičky zřejmě nesouvisí. Tedy by pro Vás mělo platit populační riziko cca 10%.
Dobrý den,v mé rodině onemocnělo rakovinou víc lidí.Mé mamince je 85let a když ji ji bylo 77 let podstoupila odstranění prsu kvůli zhoubnému nádoru.Ona je příkladem vítězství nad rakovinou- díky Tamoxifenu a nyní Letrozolem nemá s touto nemocí komplikace.Její sestra už to štěstí neměla-onemocněla v 70 letech gynekologickou rakovinou a nedožitých 75 letech zemřela.Můj otec v 60 letech onemocněl rakovinou močového měchýře- a v 64 letech zemřel.rakovinu žaludku měla i moje prababička-ale ta zemřela až 94 letech... Já chodím pravidelně na mamografické vyšetření,zatím v pořádku.Vím,že bych neměla trpět nadváhou -což se mi v mých 55 letech moc nedaří...taky nekouřím a asi bych úplně měla vyřadit víno, alkohol vůbec.Jako účetní nemám moc pohybu a nevyhnu se pracovnímu stresu.... Můžete odhadnout-jak dalece můžu možnost onemocnění zdědit? Děkuji za odpověď. Miluše Štěrbová(Miluše Štěrbová)
Foto
Je málo pravděpodobné, že by dědičná zátěž přicházela z tatínkovi strany. I když u maminky a tety nádory vznikly ve vyšším věku (po 70. roce věku je pravděpodobnost onemocnění poměrně vysoká, riziko dědičné dispozice ale poměrně nízké), pokud se u tety jednalo o karcinom vaječníků, bylo by vhodné genetické vyšetření provést (dispozice k rakovině prsu je společná s dispozicí k rakovině vaječníků). Pokud se jednalo o nádor dělohy nebo čípku děložního, pak to smysl nemá a Vaše riziko nebude vyšší. Základem prevence jsou pravidelná mammografická vyšetření - nezabrání vzniku nádoru, ale mají za úkol najít ho včas. Zdravý životní styl s dostatkem pohybu je skvělý základ.
Moje babička měla v 55 letech rakovinu prsu. Bez prsu žila 7 let a nakonec zemřela na rakovinu játry. Můj otec vloni zemřel na rakovinu játry. Jaká je pravděpodobnost, že mohu mít také rakovinu?( Evina)
Foto
Na to se bohužel nedá jednoduše odpovědět - úoúptřebovali bychom vědět, jaké nádory to byly. V každém orgánu mohou vznikat nádory několika typů, dispozice k nim se může lišit. Tyto údaje by mělo být možné najít ve zdravotní dokumentaci babičky i tatínka.
3 roky jsem léčena pro nemalobuněčný střednědiferencovaný adenoca levé plíce s neuroendokrinní diferenciací, nízká mitotická aktivita 3-7 % . Moje matka jen nezhoubné tumory, sestra matky ca prsu. Otec matky ca recta +59 let. Zajímalo by mne riziko vzniku tumoru pro 15 letého syna. Jsem nekuřačka. (Marta)
Foto
Riziko u Vašeho syna by nemělo být zvýšené.
Dobrý den pane doktore.Chtěla bych se zeptat v naší rodině jsem první koho postihla rakovina děložního čípku,dělohy a prsu.Celá moje rodina je naprosto zdravá.Čím je to ?Ani v minulosti se žádný z rodiny s rakovinou neléčil.(Janina)
Foto
Může to být náhoda - u 90% všech nádorů neíme, co za jejich vznikem stojí. Pouze u zbylých 10% dokážeme nějakou příčinu identifikovat - ať již je to předchozí ozařování nebo genetická dispozice. U genetické dispozice je riziko onemocnění velmi vysoké, není však 100% - proto nelze ani u Vás dědičnou dispozici vyloučit, jistě by bylo vhodné udělat genetické vyšetření. A zároveň by také mohl za vznikem těchto několika nádorů (především karicnom děložního čípku je velmi závislý na imunitě) stát nějaký defekt imunity.
Dobrý den. Babička zemřela na rakovinu dělohy a vaječníků. Proděla i rakovinu prsu. Je důvod nepodstupovat v mém případě plastiku prsou? Dá se dostatečně prsa hlídat i s implantáty? Děkuji za odpověď. Vágnerová(Vágnerová)
Foto
Není důvod, proč byste nemohla podstoupit plastiku prsů. Důležité však je, aby ještě před operací proběhlo důkladné vyšetření obou prsů a podpaží (mammografií a/nebo uktrazvukem), ktere Vás ujistí, že jsou oba prsy v pořádku. I prsy s implantáty se dají sledovat, někdy však může být vyšetření pro lékaře náročnější.
Dobrý den,v mé rodině měla rakovinu prsu moje maminka, babička a moje sestra již dvakrát, tatínek měl rakovinu tlustého střeva,jak moc se mám obávat této nemoci a zda jsou v ohrožení i moje děti i když já a otec dětí jsme zatím tuto nemoc neprodělali? Děkuji za odpověď (Ivana Lásková)
Foto
Ve vasi rodine by urcite melo byt provedeno geneticke vysetreni - vzdy se snazime vysetrit nejmladsi nemocnou v rodine (tu, ktera onemocnela jako nejmladsi). Pokud najdeme deicnou dispozici (ve Vasem pripade by pripadalo v uvahu vysetreni genu BRCA1 a 2), pak muzeme nabidnout vysetreni dalsim pribuznym. Ma-li zdrava zena tuto dispozici, pak jeji celozivotni riziko onemocneni karicnomem prsu je 87% a karcinomem vajecniku 15-60% (dle typu postizeneho genu). Naopak, pokud dispozici nenajdete, spocte se riziko onemocneni tzv. empiricky - ze zkusenosti a dle matematickych modelu - vystupem je doporuceni, jak ma byt vedena prevence u prislusniku rodiny. Jiz v tuto chvili vsak muzeem rict, ze je u Vas (predevsim s ohledem na mamincinu vetev rodiny) riziko rakoviny prsu zvysene. Jak moc nam rekce geneticke vysetreni.
Dobrý den, před čtyřmi roky ve věku 35 let mi byla v době kojení ročního syna diagnostikována rakovina prsu (invaz.dukt ca T3NOMX,G3,Notting.klas 8, MiB1 80%, ER neg,pgR neg, HER2/neu skore 2) absolvovala jsem neoadjuvantní chemoterapii, operaci, ozařování, od té doby docházím na pravidelné kontroly. Má babička zemřela cca ve 40 letech na rakovinu vaječníků, matka je zdráva. Při genetickém vyšetření u mě byly zjištěny oba geny BRCA. Má nyní (kdy již onemocnění jednou propuklo) pro mě ještě preventivní význam nějaké opatření, která v případě, že se u ženy vyskytují oba tyto geny, bývají doporučována jako prevence - ablace, odstranění vaječníků, dělohy ? Děkuji za Váš čas a přeji mnoho pracovních i osobních úspěchů ! (Kateřina N.)
Foto
Dekuji za skvelou otazku. To, ze jste onemocnela rakovinou prsu, bohuzel neznamena - kvuli vasi dedicne dispozici -, ze nemuzete onemocnet i rakovinou vajecniku. Celozivotne se riziko tohoto onemocneni pohybuje u zen s dedicnou dispozici (mutaci v genu BRCA1 nebo BRCA2) mezi 15 a 60%. Tedy jiste ma odstraneni vajecniku a vejcovodu smysl. Navic Vam snizuje i riziko toho, ze by se nador objevil jeste v druhem prsu. Deloha muze a nemusi byt odstranena - zalezi na tom, zda uzivate hormonalni lecbu karcinomu prsu (zeny s mutace genu BRCA vetsinou neuzivaji) - to by bylo dobre probrat s gynekologem, ktery by vam operaci delal. Vzdy je vhodne obratiti se na nektere z tzv. onkogynekologickych center (vetsinou pri fakultnich, nebo byvalych krajskych nemocnicich).
Dobrý den, jáké je prosím riziko, že onemocním rakovinou prsu, pokud moje babička (matka otce) tuto nemoc prodělala (je po ablaci, ale již asi 15let bez potíží ? Můj otec nedávno zemřel na agresivní rakovinu pohrudnice v 60letech. Moc děkuji za odpověd(Hana V.)
Foto
Zalezi na veku, v nemz babicka onemocnela. Pokud to bylo po prechodu, Vase riziko by nemelo byt zvyseno - kazda zena u nas ma celozivotni riziko onemocneni rakovinou prsu mezi 8 a 10%.
Dobrý den.Rodinná anamnéza je dost strašidelná. Dědeček karcinom plic, babička karcinom tlustého střeva. Já měla na čípku prekancerozu. Je u nás velké riziko rakoviny pro mě a naše dcery,když tchýně navíc měla karcinom žlučníku? Děkuji.(rebive)
Foto
Nadory, ktere popisujete, spolu geneticky nesouvisi. Bohuzel rodin, v nichz nachazime vice nadoru je hodne - je to dano tim, ze rakovinou onemocni kazdy treti clovek - nemusi to vsak znamenat vzdy dedicnou dispozici. Ta se lisi pro jednotlive nadory a zalezi take na veku, v nemz prislusnici rodiny onemocneli.
Babička a matka měly obě rakovinu děložního čípku.Babička na to zemřela.Matka se z toho dostala, ale po 20 letech se ji rakovina objevila v tlustém střevě. Po 4 letech boje i s vývodem zemřela.Jaké jsou možné šance, abych tím "dědictvím" onemocněla také? Děkuji za odpověď (Monika Brno)
Foto
Rakovina delozniho cipku je zpusobena infekci virem HPV, dedicnost u ni vpodstate nehraje roli. Zaroven je to nador, kteremu se da (ve vetsine pripadu) zcela zabranit jiz v prednadorovem stadiu - je treba pravidelne chodit na gynekologicke prohlidky, alespon jednou rocne.
Dobry den, pane doktore. Jaka je pravdepodobnost, ze jsem nositelkou jednoho z genu BRCA, pokud v rodine onemocnela ca prsu moje babicka a teta z otcovy strany. Dekuji za odpoved(Eliska)
Foto
Dekuji za otazku. Velmi zalezi na veku, v kterem onemocnely. Pokud to bylo po 60. roce veku, je pravdepodobnost dedicne dispozice pomerne mala. Pokud to bylo pred menopauzou, mela byste geneticke vysetreni podstoupit. Obecne plati, ze by mely byt vysetreny zeny, ktere maji alespon 10% riziko, ze onemocni. MZ