Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Škoda Fabia III měsíc před premiérou: Známe 7 zásadních vlastností!

/
  • Designéři a vývojáři ze škodovky dokázali nemožné: automobil kratší než předchůdce dostal delší kabinu. Nové motory jen sviští a pohodlné pérování »žehlí« silici jedna radost. Škoda Fabia třetí generace se náramně povedla.
    5. září 2014 ● 06:10

    Designéři a vývojáři ze škodovky dokázali nemožné: automobil kratší než předchůdce dostal delší kabinu. Nové motory jen sviští a pohodlné pérování »žehlí« silici jedna radost. Škoda Fabia třetí generace se náramně povedla.

    Měsíc před premiérou na pařížském autosalonu jsme dostali možnost krátce se svézt v předsériovém exempláři. A mohli si prohlédnout tajné trumfy novinky, která se začne prodávat v polovině listopadu, kombi od ledna 2015. Co jsme zjistili?

  • 1.

    Místo v kabině

    V kabině je mnohem více místa. Nejlépe je to poznat na šířce, nesedí se tak blízko u dveří a máte kolem sebe volný prostor. Sedadla jsou ukotvená podstatně níže, proto netísní ani střecha a čelním oknem je dobře vidět. Kabina je o trochu delší, protože nové motory ušetřily místo pod kapotou.

  • 2.

    Až sedm rychlostí

    Na výběr budou turbomotory 1.2 TSI/66 a 81 kW. Slabší má pět rychlostí, silnější šest, v automatu dokonce sedm. Silnější varianta jede jako drak a dosahuje 196 km/h, slabší je spíše na pohodu. Obě jsou velmi tiché a pružné, do kopce nemusíme podřazovat.

  • 3.

    130 km/h za 10 sekund

    Skromnější řidiči zvolí litrový tříválec s výkony 44 a 55 kW. Na klidnou jízdu po okreskách stačí a nedělá zbytečný rámus. Tři válce má také turbodiesel 1.4 TDI ve variantách 55, 66 a 77 kW. Tu nejsilnější byste na tak malý objem  rozhodně netipovali. Na 130 km/h se rozjede za 10 sekund a jen tlumeně bručí.

  • 4.

    Maxi kufr

    Kufr má objem 315 l, pokud byste chtěli jezdit bez rezervy, můžete ho s lepicí sadou zvětšit na 330 litrů. To je nejvíce ze všech malých aut, v tomhle směru fabii ještě dlouho nikdo neohrozí. Zadní sedadla se dají sklopit, vniklý prostor nabídne 1150 litrů.

  • 5.

    Jízda bez smyku

    Největším překvapením je měkký a pohodlný podvozek. Zapomeňte na tvrdý rapid, tohle je úplně jiné auto. Přes hrboly pluje jako loď, v zatáčce se trochu nakloní, ale jistoty má na rozdávání. Řízení je příjemně citlivé, a kdybyste to náhodou přehnali, vůz uklidní stabilizace se systémem XDS+. Ten lehce přibrzďuje vnitřní kola ještě dříve, než by se auto utrhlo do smyku. Dostanou ho všechny verze bez ohledu na výbavu.

  • 6.

    Hudba z mobilu bez kabelu

    Fabia umí přes bluetooth telefonovat a přehrávat hudbu. Když si mobil připojíte kabelem, můžete z něj použít i navigaci: mapa se zobrazí přímo na obrazovce auta a povely se ozývají z reproduktorů. Dejte ale pozor, abyste měli telefon splňující protokol MirrorLink 1.1, se staršími tohle kouzlo nefunguje. Fabia vlastní navigaci mít nebude.

  • 7.

    15 barevných verzí

    Patnáct odstínů laku doplní čtyři různé barevné kombinace střechy, zrcátek a kol. Možnosti, jak se už na první pohled odlišit, bude nepřeberně.

     

    Fotogalerie
    7 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy