Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Platím dluhy za manžela, pomozte!

16. července 2010 | 11:36

Marcela se rozvádí a čeká na svěření dětí do péče. Přestože je na mateřské dovolené a nemá žádný příjem, manžel jí žádným způsobem nepřispívá, a to ani poté, co byl za neplacení výživného odsouzen. Naopak. Marcela splácí jeho dluhy, které nadělal v době trvání manželství. Jak se její příběh vyvíjí a jak ji poradil náš právník, se dozvíte na následujících řádcích.

Ze sociálních dávek platí manželovi dluhy

Marcela se stará celkem o čtyři děti, její mateřská činí 7 600 Kč a více jak 5000 Kč měsíčně dá na splátku manželových dluhů. Na sociálním odboru požádala o vyloučení manžela ze společně posuzovaných osob. Než však bude ukončeno správní řízení, které trvá 2 -12 měsíců, nedostane žádné jiné dávky kromě mateřské: „Přídavky, sociální příplatek i příplatek na nemoc nám pozastaví až do doby, než proběhne správní řízení. Manžel si však nevyzvedává poštu, nekomunikuje a řízení se tak může protáhnout. Sociální odbor mě prý potom dávky doplatí, ale jak vyžijeme po dobu než se to vyřídí, mě není jasné," krčí beznadějně rameny Marcela. "Dluh musím splácet, pokud nechci, aby život mých dětí ohrozily exekuce. Nemohu si ani přivydělat brigádou, protože obě moje mladší děti vyžadují zvýšenou péči,“ pokračuje ve svém příběhu zoufalá matka, která se obrátila na naši on-line poradnu s prosbou o pomoc.

Manžel tají příjmy, aby nemusel platit

„Papíry mě manžel taky žádné nehodlá podepsat a jeho představa o rozdělení majetku je, že vše mám zaplatit jen já. Manžel je dlouhodobě veden na úřadu práce, ale jen proto, aby se vyhnul placení dluhů a výživného. Pozastavil si kvůli tomu živnost a nyní pracuje na černo. Nevím co mám udělat. Vysmívá se mi jak všechno zaplatím, poštu nepřebírá, dělá nám jen problémy,“ říká rozčileně Marcela.

Pracovnice úřadu péče o dítě Marcele opakovaně sdělila, že pokud je manžel v evidenci úřadu práce a nepobírá žádné dávky, bude úřad péče o dítě při jednání soudu o svěření dětí navrhovat, aby mu nebylo stanoveno výživné. Podle advokáta Miroslava Zemana však šanci na přiznání výživného má.

Ukradl co mohl a zmizel

Žádost o rozdělení společného jmění manželů Marcela ještě nepodala: „Nevím, jak to mám udělat a hlavně nevím, zda se týká rozdělení majetku i dluhů. My jsme spolu žádný společný majetek nenabyli, pouze dluhy. Situace je taková že soudy údajně tyto majetky řeší rok i více ale to já nemohu zvládnout a splácet tak dlouho sama!“

„Manžel si vzal si auto a údajně se ho zbavil i přesto, že má zákaz od exekutora nakládat s majetkem. Kromě toho si vzal taky počítač, navigaci, která byla koupena asi 3 měsíce před naším rozchodem a byla kupovaná na moje jméno, a další věci které šly zpeněžit, ty prodal a peníze utratil. Je možné požádat soud o předběžné opatření na rozdělení společného jmění?“ chce větět Marcela.

Potkalo vás něco podobného? Podělte se o své zkušenosti v naší diskuzi.

rozvod
Autor: Blesk.cz
rozvod
Autor: Blesk.cz
rozvod
Autor: Blesk.cz
rozvod
Autor: Blesk.cz

Autor: tk
Další články z kategorie