Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Gemma (†31): Vypravila syna do školy a zemřela...

Fotka z posledních Vánoc, děti zleva: Thomas, James, Isabelle
21. září 2010 | 11:39

Srdcervoucí je příběh mladé Britky Gemmy Hogg (†31). Na smrt nemocná matka vstala doslova ze smrtelného lože, odešla z hospicu, kde o ni pečovali, a odvedla svého synka poprvé do školy. Den nato usnula a už se nevzbudila.

Gemma se stala velkou inspirací všem pacientům, kteří se snaží pokořit rakovinu. S nemocí, která jí zasáhla oblast prsou, bojovala od roku 2008. Tehdy podstoupila několik chemoterapií a vypadalo to, že nad nemocí zvítězí. Jenže ta se vrátila i s metastázami.

Matka Isabelle (6), Thomase (4) a Jamese (2) zemřela ve spánku v kruhu rodiny. Jen den předtím vypravila prostřední z dětí, Thomase, na jeho první školní den. „Byla úžasná. Moc ho chtěla vidět jít do školy,“ vzpomíná její manžel Simon (42).

Věděla, že zemře

Typ rakoviny, který lékaři statečné ženě objevili loni v říjnu, je velmi vzácný a agresivní. Bohužel je zatím nevyléčitelný. Postihuje jen čtyři procenta pacientů, kteří onemocní.

Gemma se nejdřív v nemocnici dozvěděla, že se jí vrátila rakovina, kterou měla v roce 2008. Doktoři ji začali okamžitě léčit, ale matka třech roztomilých, malých dětí se po třech měsících dozvěděla, že patří právě mezi ta nešťastná čtyři procenta.

Věděla, že jí nezbývá moc času. Vzhledem k tomu, jak moc milovala svoji rodinu, udělala patřičné kroky. Odhodlaně začala připravovat děti na život bez ní.

Sepsala i životopis

Nechala vyrobit speciální polštáře pro každé z nich. Byla na nich fotka jí s Isabellou, Thomasem nebo Jamesem a nápisem: „Když se budeš potřebovat pomazlit, vždy jsem tu pro tebe.“

Dále založila krabici, kam dala upomínkové předměty, rodinné fotografie a dokonce sepsala deník, jak prožila život. To aby na ni děti nikdy nezapomněly a navíc věděly, jaká jejich matka byla a jak moc je všechny milovala.

„Být matkou jí stačilo ke štěstí, nikdy nebyla materialista. Jen chtěla mít okolo sebe rodinu. Neměla jít z hospice, ale to byla prostě Gemma, tvrdohlavá až do konce. Milovala nás všechny celým svým srdcem,“ bolestně uzavírá vdovec Simon.

„Byla úžasná. Moc ho chtěla vidět jít do školy,“ vzpomíná její manžel Simon (42
Autor: INT, mivr, lenak