Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vědecky potvrzeno: Hranolky snižují dětem IQ

Cpe se vaše dítě hranolky a hamburgery? Pak se nedivte, že nosí domů špatné známky!
8. února 2011 | 14:09

Hranolky snižují IQ. Platí to především u těch nejmenších. Našich dětí. Výzkum totiž potvrdil, že úměrně s množstvím tuku zkonzumovaného v tolik oblíbených hranolkách a hamburgerech, podstatně klesá IQ.

Vědci potvrdili to, co vyznavači zdravého stravování tvrdí už dávno. Nezdravé jídlo se krutě podepisuje na inteligenci dětí. Uvedl to dnes britský deník The Sun.

Zákeřní zabijáci inteligence

Výzkum, který se prováděl na čtyřech tisících dětech ve věku do čtyř let, jasně dokázal, že s nadměrnou konzumací tuků a cukrů se snižuje výkon jejich mozku. Inteligenční kvocient sledovaných předškoláků klesal v závislosti na tom, jaké množství nevhodných tuků v potravě přijaly.

Když jídelníček zkoumaných dětí do čtyř let obsahoval hodně masa, ryb a zeleniny, jejich duševní výkonnost se zvyšovala. V porovnání se stejně starými dětmi měly ty, které konzumovaly stravu bohatou na živiny a vitamíny, o několik bodů vyšší IQ než jejich vrstevníci. U starších dětí to už bohužel nefunguje. Dietní strava podávaná dětem ve věku od čtyř do sedmi let, neměla na velikost IQ žádný vliv.

První tři roky jsou nejdůležitější

Velmi důležité je zjištění, že nejvíc záleží na prvních rocích života dítěte. Mozek totiž roste nejrychleji právě během oněch prvních tří let. Potvrdila to několik let trvající studie, při které vědci sledovali stravování a inteligenci dětí ve věku tři, čtyři, sedm a osm a půl roku.

Doktorka Kate Northstone, která výzkum na bristolské univerzitě vedla, řekla: "Problémem populace současných britských dětí je všeobecně špatná strava, spojená se zvýšeným příjmem naprosto nevhodných potravin. Nadbytek tuků a cukrů v raném dětství je zodpovědný za nižší inteligenci ve věku osmi a půl let. Kromě toho jsme dokázali, že zdravá výživa v prvních letech života dítěte má prokazatelný vliv na výši IQ. Je zřejmé, že vyvážená strava během tohoto období může podpořit optimální růst mozku."

Ví to i Jamie Oliver

Výsledky studie se možná nebudou příliš líbit rodičům, kteří kvůli zaneprázdněnosti nebo jen své pohodlnosti, krmí své děti jídlem z fast foodů. Ty jsou plné dospělých s malými dětmi, které se ládují smaženými hranolky a nezdravými hamburgery. Podniky lákají na stále nové hračky, které jsou součástí dětských menu. Vědí, že zákazníci neodolají. A není ani málo rodin, které rychle "připravené" jídlo konzumují i k večeři.

Problém dětského stravování se už roky snaží řešit i populární britský kuchař Jamie Oliver, otec čtyř dětí. Podařilo se mu dokonce přimět vládu, aby podnikla razantní kroky v oblasti školního stravování. V roce 2009 Jamie rozjel kampaň s názvem Food Revolution. Kromě propagace zdravého jídla ve školních jídelnách, se snažil apelovat na lidi, aby se vrátili ke svým kuchařským schopnostem, k umění babiček a prababiček, Vždyť vařit chutně, bez chemie a dalších nezdravých přísad, není žádná věda.

Autor: INT, lena, koj