Pokud si totiž koupíte něco od někoho, kdo není vlastníkem, nemůžete tu věc vlastnit ani vy. Nemáte k ní tedy vlastnické právo, ale jste jen jejím držitelem. Jestli si koupíte kradenou věc v dobré víře, jste tzv. poctivým držitelem. Pokud tu věc prodáte dál, není ani nový kupec jejím vlastníkem a původní majitel může požádat o vydání.

Člověku, který vám prodá kradenou věc, se podle nového občanského zákoníku říká neoprávněný. Pokud od něj něco koupíte, musíte to ve většině případů vrátit původnímu majiteli, i když jste je nabyli v dobré víře. Ne ale vždycky. Skutečný vlastník totiž musí prokázat, že kupující věděl o tom, že kupuje věc od neoprávněného nebo to vzhledem k okolnostem vědět musel (věc byla podezřele levná apod.)

Pozor na nákupy v bazaru

Kupujete rádi v bazarech a zastavárnách? Tak musíte počítat s tím, že se může stát, že koupíte kradenou věc a budete ji muset vrátit. Pro obchodování s použitým zbožím totiž platí odlišný režim.

- Když koupíte věc v bazaru nebo zastavárně, nemáte k ní vlastnické právo, ani když jste ji koupili v dobré víře.

- Pokud totiž původní vlastník prokáže, že věc ztratil nebo mu byla ukradená, může se ve lhůtě tří let domáhat jejího vydání po kupci.

- Nákup v bazaru nebo v zastavárně tak s sebou vždy nese určité riziko. Příklad: pan Dlouhý si koupil v autobazaru ojeté auto. Spokojeně si ho užíval až do doby, než policie při náhodné silniční kontrole zjistila, že auto je kradené. Pan Dlouhý ho sice musí vrátit původnímu majiteli, ale může zažalovat autobazar.

- Pokud by se ale na to, že auto je kradené, přišlo až po třech letech, už by ho pan Dlouhý původnímu majiteli vracet nemusel.

- Kdyby si ale pan Dlouhý koupil nové auto od autorizovaného prodejce a bylo by kradené, vracet by ho nemusel. Kupoval by ho totiž v dobré víře, že prodejce je k prodeji vozu oprávněn.

Ukradenou a zastavenou věc vám musí vrátit

Právo na vrácení věci se nevztahuje jen na krádeže. Půjčili jste sousedovi sekačku na trávu a pak jste zjistili, že ji dal do zastavárny? Pořád je to vaše sekačka a vy můžete chtít její vrácení.

- V zastavárně ale musíte prokázat, že jste majitel sekačky a přišel jste o ni buď ztrátou, nebo úmyslným trestným činem.

- Právo na vrácení své věci musíte uplatnit nejpozději do tří let od okamžiku, kdy jste o věc přišli.

- Na vrácení máte nárok, i pokud krádež provedou děti mladší 15 let. Musí se ale jednat o úmyslný trestný čin.

- Pokud prokážete, že věc je vaše (například záručním listem s číslem sekačky), musí vám ji zastavárník vrátit zdarma! Nemůže tedy za ni chtít peníze, které vyplatil jako zástavu.