Poruchy na elektrickém vedení energetici podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže odstraňovali už v pondělí, kdy postihly tisíce odběratelů. Dnes ráno již sice byla většina pondělních poruch odstraněna, ale kvůli přetrvávajícímu silnému větru se objevovaly desítky nových poruch, a to na celém území, které pokrývá ČEZ. Množství lidí bez proudu tak i během dneška zůstávalo zhruba stejné jako v pondělí.

"Je to hodně proměnlivé, poruchy se daří odstraňovat, ale mezitím vznikají další," prohlásil Kříž. Problémy podle něj přinesl vítr hlavně v západních Čechách či v západních oblastech středních Čech.

Také distribuční společnost E.ON zaznamenala přerušení dodávek proudu hlavně v Čechách, řekl ČTK mluvčí firmy Vladimír Vácha. E.ON dnes zaznamenal desítky poruch trafostanic na Šumavě. Nejhorší vítr se již podle Váchy přes jih Čech přehnal, ale opravy trafostanic budou trvat hodiny, na některých místech se mohou protáhnout až do středečního rána.

S následky silného větru se potýkali také železničáři, a to rovněž hlavně na západě Čech, ačkoli problémy se objevily i ve středních Čechách nebo na Vysočině. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové se omezení týkala zejména regionálních tratí a horských úseků. Několik problémů však museli železničáři řešit i na hlavních dopravních koridorech.

Několik rychlíků třeba odpoledne zastavila porucha vedení na trati mezi Mostem a Chomutovem. U Pačejova na Klatovsku zase dopoledne najel vlak do spadlého stromu, a provoz na trati se tak dočasně přerušil.

Situace na drahách se ale stále mění, cestující by proto měli sledovat aktuální omezení a informace o případné náhradní autobusové dopravě na webu Českých drah. Doprava se sice postupně opět rozjela na tratích, kde byl provoz omezen v dopoledních hodinách, ale odpoledne přibývala kvůli větru nová omezení.

Podle meteorologů by přitom vítr mohl slábnout až ve středu dopoledne. Do té doby by lidé zejména v Čechách a na Vysočině měli počítat s tím, že v nárazech může dosáhnout až rychlosti 110 kilometrů v hodině.