Město Gwoza, do něhož radikálové údajně svolávají své síly, leží v severonigerijském státě Borno nedaleko hranic s Kamerunem. Právě Borno je od počátku ozbrojeného boje milic Boko Haram proti ústřední vládě před šesti lety jejich baštou. Nyní ovládají na jeho území a v částech sousedních států Adamawa a Yobe oblast velkou zhruba jako Belgie.

Gwozu dobyli islamisté loni v červenci a právě z tohoto města vůdce milic Abubakar Shekau v srpnu vyhlásil po vzoru organizace Islámský stát (IS) na dobytých územích chalífát. IS ovládá značné části syrského a iráckého území.

Podle očité svědkyně, které se údajně podařilo z Gwozy uprchnout, radikálové shromažďují ve městě také zbraně, některé z nich jsou prý zjevně zcela nové. Vyzývají také civilisty, aby oblast před očekávaným velkým střetem opustili. V posledních dnech údajně propustili také několik unesených dětí a těhotných žen.

Podle nigerijských tajných služeb se snaží islamisté Gwozu obklopit pásmem minových polí. Už nyní se prý k městu stahují nigerijské a čadské jednotky, kterým se v posledních týdnech podařilo dobýt několik sídel v okolí. Postupují prý ale pomalu v obavě, aby zbytečně neohrozily životy civilistů.

Od roku 2009 zahynulo při útocích Boko Haram asi 13.000 lidí. Z domovů před radikály uprchlo zhruba 3,2 milionu obyvatel. Zhruba polovina z nich žije v nuzných podmínkách v táborech přímo v Nigérii, druhá polovina v Nigeru, Čadu a Kamerunu. Boko Haram usiluje o vytvoření vlastního státu, který by byl spravován podle přísného islámského práva šaría.