Hudeček ve svém návrhu chtěl, aby zastupitelé uložili radním bránit se zrušení předpisů právní cestou včetně soudu. Podle Hudečka v případě zamítnutí předpisů nebude moci Praha mimo jiné projednávat ani nový územní plán. K Hudečkovi se přidal i Jakub Michálek z České pirátské strany, který jeho návrh podpořil.

Naopak hlasování se zdržel náměstek primátorky Stropnický, který má problematiku na starosti. "Materiál s prakticky totožným zněním předložím zítra (v pátek) na radě. Proto se zdržím hlasování, byť s návrhem věcně souhlasím," řekl. Sál ještě před hlasováním opustila velká část hnutí ANO a ČSSD.

Ministerstvo ve středu uvedlo, že příští týden pozastaví účinnost pražských stavebních předpisů, dokud nebudou nové. Platit místo nich budou obecné vyhlášky jako jinde v Česku. "Praha v průběhu 60 dní nepřijala takovou nápravu, kterou MMR dává garanci, že pražské stavební předpisy budou opravdu napraveny, proto ministerstvo přistoupilo k tomu, že pražské stavební předpisy zastavíme," řekla ministryně Karla Šlechtová (ANO).

Pokud přestanou předpisy platit, hrozí podle Hudečka například to, že billboardy budou moci být i v centru nebo že na sídlištích budou zastavěny zelené plochy. Na vypracování nových předpisů dá ministerstvo hlavnímu městu zřejmě půlroční lhůtu. Podle Hudečka to ale nelze stihnout, nynější předpisy vznikaly dva a půl roku. "Nestihnete udělat nic," řekl již ráno. "Je lepší mít ty současné a novelizovat je," dodal.

Kvůli zařazení bodu do programu se sešli ještě ráno představitelé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. K jakému závěru dospěli, ale nechtěl nikdo říct. Zařazení tisku totiž kromě zastupitelského klubu TOP 09 a nezávislých, ODS a České pirátské strany podpořili i všichni členové Trojkoalice s výjimkou šéfa pražské Strany zelených a starosty Prahy 4 Petra Štěpánka a pražské radní Jany Plamínkové (STAN).

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, schválila minulá rada města pod vedením primátora Hudečka. Ještě předtím, než v říjnu vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Ministerstvo následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů.

Doba pro vypořádání připomínek uplynula v pondělí. Po pozastavení předpisů platí pro výstavbu v Praze obecný stavební zákon a zákon o hlavním městě Praze.