Dárci se dnes sešli v Berlíně na konferenci věnované situaci v Sýrii. OSN žádá na rok 2015 o 2,9 miliardy dolarů pro 12 milionů Syřanů, kteří sice zůstali ve své zemi, ale potřebují humanitární pomoc. 5,5 miliardy dolarů bude potřeba pro téměř šest milionů lidí na Blízkém východě.

"Syrská válka pokračuje a s ní i humanitární krize. Uprchlíci i lidé, kteří jsou mimo domovy v Sýrii, vyčerpali své úspory a zdroje. Země, které se jich ujaly, jsou na pokraji vyčerpání. Potřebujeme nový systém pomoci, abychom spojili pomoc uprchlíkům s podporou zemí, jež je přijaly," řekl vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres.

Největší břemeno v péči o prchající Syřany nesou Turecko, Libanon, Irák, Jordánsko a Egypt. OSN odhaduje, že příští rok v nich bude přes čtyři miliony Syřanů. Pomoc, o niž žádá OSN, se nemá týkat výhradně lidí prchajících ze Sýrie, ale i chudých oblastí hostitelských zemí.

Tam by se měly z peněz OSN hradit sanitární a zdravotnické vybavení a také školství. OSN odhaduje, že z těchto projektů určených oblastem, v nichž uprchlíci žijí, bude mít prospěch až 20 milionů místních občanů.