Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze bylo z tendru vyřazeno pro údajně mimořádně nízkou nabídkovou cenu. Nabízelo cenu 58 milionů korun, Eltodo Osvetlenie 91 milionů korun ročně.

"Žádáme, aby ÚOHS zrušil jak rozhodnutí o vyloučení, tak rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky. Pro vyloučení nejsou žádné oprávněné důvody. Naopak, zakázka měla být přidělena Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze, které nabídlo nejvýhodnější cenu," uvedl Martin Kovařík ze Sdružení INDOC, které zastupuje firmy vyloučeného sdružení.

Končící rada hlavního města po několika měsících průtahů vybrala vítěze tendru 21. října. Eltodo Osvetlenie se má o veřejné osvětlení starat od začátku příštího roku, na starosti bude mít i plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

"Ze zákona jsme povinni zajistit veřejné osvětlení v metropoli. Chceme být připraveni na každou situaci, proto máme připravenou záložní variantu, které by se měla věnovat rada na příštím zasedání," uvedla mluvčí magistrátu.

Původní smlouvu uzavřela Praha v roce 1998 s firmou Eltodo Citelum, která patří stejně jako nynější vítěz do skupiny Eltodo. Před koncem smlouvy vypsala Praha otevřené výběrové řízení. Město ho ale nestihlo včas dokončit a na začátku letošního roku smlouva vypršela. Aby ve městě veřejné osvětlení nezhaslo, musela ji Praha prodloužit. Zaplatila za to 167 milionů korun.

Praha z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo devět uchazečů, vyloučila dvě firmy - vítězné Eltodo Osvetlenie a Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze, jehož členem je například pražská ID Stavby group. Prý nesplnily podmínky soutěže. ÚOHS ale Praze nařídil obě společnosti do soutěže vrátit, Sdružení pro údržbu osvětlení pak město vyloučilo znovu.