Lavrov v besedě s Jaglandem podle agentury TASS tvrdě kritizoval politiku prezidenta Petra Porošenka na Ukrajině a obvinil Kyjev, že Donbas vystavil faktické hospodářské blokádě. "Stojíme o to, aby byly co nejrychleji obnoveny kontakty mezi Doněckem, Luhanskem a kyjevskými úřady," řekl ruský ministr.

Ukrajina v minulých dnech zastavila výplatu důchodů a sociálních dávek obyvatelům oblastí kontrolovaných proruskými vzbouřenci. Centrální banka na Donbasu vyřadila z provozu bankomaty a ukrajinské banky ze svých odboček stáhly hotovost. Ukrajinské ministerstvo dopravy dnes oznámilo, že z Kyjeva vyjel poslední přímý vlakový spoj s Doněckem.

Lavrov rovněž kritizoval postupující budování hraničních zábran, které Ukrajina od října staví na rozsáhlém úseku hranice s Ruskem nákladem více než osm miliard hřiven (přes 11 miliard korun). Podle dnešní informace ukrajinské pohraniční služby už byly protitankové zábrany, hlídkové věže a elektronické monitorovací systémy instalovány na 135 kilometrech hranic a práce na dalších úsecích rychle pokračují. Přes 400 kilometrů rusko-ukrajinské hranice je ale podle Kyjeva pod kontrolou separatistů.

Spíš než na budování "nových zdí" by se podle Lavrova měla Ukrajina zaměřit na řešení východoukrajinské krize. I Jagland podle ruské agentury TASS prohlásil, že "25 let po pádu Berlínské zdi není vhodná doba pro stavbu nových". Hlavním úkolem je podle šéfa Rady Evropy snížit napětí na Donbasu a obnovit jednání vedoucí k zajištění míru.