"Nehody jsou napříč celým krajem včetně dálnice D1, kde byly největší problémy tradičně u Větrného Jeníkova a Humpolce," řekla Čírtková. Na klouzající silnice si v noci a ráno stěžovaly desítky řidičů.

Dvě hasičské jednotky zasahovaly například u nehody osobního auta u obce Křídla na Žďársku, které skončilo na boku v příkopu. U obce Věž na Havlíčkobrodsku hasiči spolupracovali s technikem pohotovostní plynárenské služby po nehodě osobního auta, které narazilo do plynové přípojky.

Zdravotníkům v kraji přibylo pacientů, kteří potřebují ošetření po pádech. Jen v jihlavské nemocnice lékaři dopoledne ošetřili dvě desítky pacientů. "Jedná se například o otřesy mozku a zlomeniny krčku, stehenní kosti nebo pažní kosti. Tři lidi jsme hospitalizovali," uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Kvůli zvýšenému počtu zraněných nemocnice posílila počet lékařů na urgentním příjmu.

Silničáři mají v terénu desítky sypačů na celé Vysočině kromě Pelhřimovska. "Kluzké vozky nejsou celoplošně v celém kraji, řešíme lokální problémy hlavně v kopcích," řekl ČTK dispečer krajských silničářů Jiří Hejnák.

Řidiči by měli podle policistů i silničářů věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Podle předpovědi bude přes den zataženo nízkou oblačností, místy se objeví mlhy a mrholení, v polohách nad 400 metrů nad mořem i mrznoucí. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat mezi minus dvěma a plus dvěma stupni Celsia.