Mluvčí státního zastupitelství v St. Lois Edward Magee dnes potvrdil předchozí informace médií, že velká porota už rozhodla a své rozhodnutí oznámí ještě dnes večer místního času, pravděpodobně kolem půlnoci SEČ.

Policistu Darrena Wilsona může porota buď vystavit soudnímu stíhání kvůli vraždě nebo zabití, nebo ho může nechat být. Takové rozhodnutí by přitom mohlo na převážně černošském předměstí vyvolat další nepokoje. Po zastřelení 18letého mladíka 9. srpna se ve městě rozpoutaly protesty proti rasismu a policejnímu násilí.

Podle agentury Reuters dnes vyšlo najevo, že 28letý policista Wilson se minulý měsíc oženil. Podle listu The New York Times si 24. října vzal 37letou kolegyni Barbaru Spradlingovou.

To vyvolalo další zlou krev. "Jeho život se zcela očividně nezpomalil, zatímco ten Mikeův byl ukončen," napsal na Twitteru místní aktivista Deray McKesson.

Wilson je od srpnového incidentu na placené dovolené a neobjevuje se na veřejnosti.

Guvernér státu Missouri Jay Nixon před očekávaným rozhodnutím preventivně vyhlásil výjimečný stav a povolal Národní gardu. Brownovi rodiče i místní politici vyzvali obyvatele ke klidu bez ohledu na to, jaké rozhodnutí bude.

K těmto výzvám se dnes prostřednictvím svého mluvčího připojil i prezident Obama. Jakýkoli protest proti rozhodnutí velké poroty musí být podle něj pokojný.